Targul de carte de la Frankfurt si-a inchis ieri usile, dupa patru zile de lansari, dezbateri, intalniri intre editori si copywriteri, prezentari de edituri si carti.
Cel mai mare salon de carte din lume s-a desfasurat in 13 hale interconectate, ce au acoperit o suprafata echivalenta cu 30 de terenuri de fotbal.
Salonul a reunit anul acesta 7.272 de expozanti: 4.000 din strainatate si peste 3.200 din Germania, devenind cel mai mare targ de afaceri din domeniul editorial.
Valoarea contractelor incheiate la editia de anul trecut a fost de aproximativ 600 milioane de euro, iar anul acesta, organizatorii au estimat peste 280.000 de vizitatori, in ultimele doua zile, dintre care 180.000 profesionisti din domeniul editorial sau din media.
Forfota din centrul expozitional german a fost asemanatoare cu cea de la marile targuri din Romania: "Gaudeamus" si "Bookfest" - fostul "Bookarest".
In loc de cumparatori in cautare de lecturi la pret redus sau de volume pe care nu le mai gasesc in librarii, la Frankfurt au venit directori editoriali, agenti literari, responsabili de copyright, redactori-sefi de edituri care s-au informat asupra noilor autori in voga si a marilor succese de vanzari din alte tari pentru a cumpara licente de traducere.
"Aici se fac marile dealuri"
Asociatia Editorilor din Romania (AER) a conceput in acest an un stand tematic, in care 46 de edituri au expus peste 1.000 de carti, cu tema generala: "Memorie si viziune", preluata si de catalogul de prezentare, editat in colaborare cu "Dilemateca".
Cartile au fost in romana sau in editii bilingve, engleza sau germana, cazul cataloagelor participantilor sau al cartilor de la Editura Paralela 45.
Editorii romani au folosit evenimentul pentru a stabili contacte cu agenti literari sau editori, pentru a se intalni cu parteneri din strainatate cu care vorbesc doar pe e-mail in timpul anului si pentru a se informa despre planurile marilor edituri.
"Targul de la Frankfurt este unul de afaceri si de networking. Aici se fac marile dealuri", a declarat Denisa Comanescu, director editorial fictiune la Humanitas.
"Iti faci planul pentru urmatorul an sau pentru doi ani. Sunt prezentate foarte multe carti, care sunt fie cu manuscrisul predat, fie cu parti din el gata, fie numai cu sinopsisuri", a adaugat Comanescu pentru Mediafax.
"Cred ca 30a-40a din licentele de traduceri pe care le are Polirom, - care se ridica, probabil, la 200 de titluri pe an - sunt urmarea intalnirilor pe care le avem la Frankfurt", a explicat Silviu Lupescu, directorul Polirom, potrivit Mediafax.
Cel mai important agent literar din Romania, Simona Kessler, a spus ca salonul este o intalnire esentiala pentru incheierea contractelor editoriale.
"Te intalnesti cu alti agenti si editori, analizezi oferta de carti, cauti calitatea la un pret bun si te hotarasti ce cumperi. Daca sunt mai multi editori romani interesati de un titlu, are loc o licitatie", a explicat Kessler.
Onor
Plesu a tinut un laudatio de final
Andrei Plesu a sustinut ieri un discurs la decernarea Premiului Pacii sociologului Wolf Lepenies. Aceasta distinctie, acordata de Asociatia Librarilor germani, a marcat finalul editiei targului de carte.
"Este un premiu foarte important. Omagiaza personalitatile angajate social, civic. Unul dintre marii premianti este, dupa 1989, Vaclav Havel. Anul acesta este sociologul Wolf Lepenies, care, intamplator, este un prieten al lui Andrei Plesu, cel care sustine laudatio. In contextul decernarii acestei distinctii, laudatio este punctul culminant al manifestarii. Este intotdeauna tinut de o personalitate cunoscuta, iar lumea a venit sa auda discursul", a explicat Ioana Gruenwald pentru Mediafax.
Targul de carte de la Frankfurt a avut spatii amenajate distinct pentru editorii straini din cele 112 tari participante, cu standuri nationale sau individuale, pentru cartile de fictiune si non-fictiune, albumele de arta, de religie si turism, pentru benzi desenate si pentru institutii de presa. O sala mare a fost dedicata invitatului de onoare (in acest an, India) si alta, unui targ de anticariat.