Dar istoria francizei are secretele ei, numeroase si interesante, nu toate cunoscute chiar si celor care au vazut si revazut filmele.
1. Numele ales initial pentru cel mai indragit arheolog din toate timpurile era Indiana Smith, dar dupa discutii intre George Lucas si Steven Spielberg s-a ajuns la Jones (Smith ar fi parut inspirat de Nevada Smith, un western cu Steve McQueen), iar Indiana era cainele lui George Lucas, un Malamut de Alaska.
2. Daca astazi Harrison Ford este singurul actor care putea fi Indiana Jones, el nu a fost prima alegere pentru Lucas, pentru ca deja il jucase pe Han Solo in “Razboiul Stelelor”. De fapt rolul i-a fost oferit initial lui Tom Selleck, care a fost nevoit sa il refuze pentru ca deja lucra la serialul “Magnum P.I.”. O alta optiune a fost Nick Nolte, care si el a refuzat oferta. Iar elementele de recuzita astazi iconice – palaria, biciul, jacheta de piele – au fost inspirate de un serial din anii 30.
3. Intr-una dintre cele mai amuzante (si mai tarziu parodiate) scene din “Indiana Jones si cautatorii arcei pierdute” Indiana infrunta un spadasin amenintator, pe care il lasa cateva clipe sa isi invarta sabia, apoi il impusca. Initial ar fi trebuit sa ia arma din mana adversarului folosind biciul, dar cum Harrison Ford, la fel ca majoritatea echipei de productie, suferea de toxiinfectie alimentara, actorul a gasit solutia cea mai rapida. Si mult mai simpla.
4. “Indiana Jones si templul blestemat” ar fi trebuit sa inceapa cu o scena in care Indiana Jones mergea pe motocicleta pe Marele Zid din China. Din pacate producatorii nu au obtinut acordul oficialilor chinezi, iar ideea a fost abandonata.
5. Kate Capshaw a fost seducatoarea Willie Scott in “Indiana Jones si templul blestemat”, o alta frumusete in fata careia doctorul Jones nu putea sa reziste, dar a fost de departe si cel mai dificil rol din cariera ei. Un elefant i-a mancat rochia pusa la uscat, a trebuit sa se lase acoperita cu sute si chiar mii de insecte (a apelat la sedative ca sa suporte scena), s-a ales cu un ochi invinetit in timpul cursei nebune cu trenulete de mina, a trebuit sa suporte clima sufocanta si a descoperit ca sufera de ofidiofobie, teama irationala de serpi, atunci cand nu a reusit sa se apropie de unul.
6. Din cauza problemelor cu autoritatile indiene, care se temeau ca filmul va fi “ofensator” la adresa culturii locale, in cele din urma scenele de exterior au fost turnate in Sri Lanka, in vreme ce fabulosul palat al maharajahului a fost creat in studiourile Paramount, unul dintre cele mai convingatoare si dificile decoruri ale deceniului (si chiar mai mult).
7. Pentru celebra scena cu Fantana Sufletelor in care Indiana Jones este ingrozit de serpi, producatorii au folosit un numar impresionant de reptile, in jur de 7000, dar dintre speciile alese doar cobrele erau veninoase. Din fericire in realitate Harrison Ford nu era speriat de serpi, spre deosebire de Indiana Jones. Iar cu putina atentie pe un stalp se vede o mica sculptura ce ii reprezinta pe droizii R2-D2 si C-3PO din Razboiul Stelelor.
8. Uriasul bolovan de care Indiana Jones fuge intr-o scena iconica, in care scapa la limita de moarte, era de fapt facut din fibra de sticla, iar sunetul a fost inregistrat la postproductie. Si da, Harrison Ford chiar a reusit sa evite bolovanul de mai multe ori, pentru ca scena a fost turnata din diverse unghiuri.
9. Chiar daca a fost unul dintre cele mai indragite personaje ale francize ca tatal lui Indiana Jones, Sean Connery a refuzat sa apara in al patrulea film al seriei, “Indiana Jones si craniul de cristal”, oricat de mult si-ar fi dorit fanii. Ceea ce prea putini dintre fani stiau era ca initial Sean Connery a ezitat sa accepte rolul profesorului Henry Jones, si a acceptat doar dupa ce producatorii i-au lasat libertatea de a construi personajul cum dorea, cu manierismele, hainele si expresiile dorite de actor.
10. De-a lungul seriei Indiana Jones a folosit de mai multe ori biciul pentru a-si infrange adversarii sau pentru a scapa din situatii periculoase, dar nu a fost vorba de un singur element de recuzita pastrat in cele patru filme, ci de peste 30, de lungimi diferite. Unul dintre acestea, folosit pentru primul film din serie, s-a vandut in decembrie 1999 la Christie’s Londra pentru 43 000 de dolari.
11. In scenele din “Indiana Jones si ultima cruciada” in care isi face aparitia tanarul Indiana Jones (jucat de River Phoenix), producatorii s-au folosit de cicatricea reala de pe barbia lui Harrison Ford, capatata in urma unui accident de masina, introducand-o in poveste. In film Indiana capata semnul de pe barbie lovindu-se din greseala cu biciul, atunci cand incerca sa se apere de un leu.
12. Desi a doua parte a trilogiei nu s-a bucurat de succesul sperat, Spielberg a regizat si al treilea film din serie, “Indiana Jones si ultima cruciada”, chiar daca a trebuit sa refuze oferta de a regiza Rain Man sau Big, primul mare succes pentru Tom Hanks.
Foto: imdb.com