2. Cand te gandesti la personajele lui Disney probabil ca Mickey Mouse este unul dintre cele mai cunoscute, dar primul imaginat de celebrul producator de mai tarziu a fost astazi uitat cu totul. In 1927 Walt Disney era departe de faima de peste ani si lansa nu mai putin de 27 de scurt-metraje avandu-l ca erou pe un anume Oswald, un iepure norocos, insa in mai putin de 12 luni avocatii Universal Studios reuseau sa obtina drepturile asupra noului desen animat. Oswald a intrat in arhive si a disparut practic din cinematografe, a aparut Mickey Mouse si Disney a facut astfel dintr-o infrangere primul capitol in construirea unui imperiu mediatic.
3. Mickey Mouse devenea in 1978 primul personaj animat ce primea o stea pe celebra Hollywood Walk of Fame, la aniversarea de jumatate de secol de la prima asa aparitie pe marele ecran. Minnie a avut steaua ei abia din 2018.
4. Walt Disney isi dorea ca productiile sale sa fie cat mai reusite, asa ca nu a ezitat sa aduca in fata animatorilor animale vii, pentru ca acestia sa le poata desena cat mai aproape de natura. Si nu in custi, pentru ca iepurii se jucau, mancau si dormeau printre desenatori in timp ce acestia lucrau la Alba ca Zapada si cei sapte pitici, iar pentru Bambi au fost aduse doua caprioare, ce s-au imprietenit repede cu cei care pregateau noul film.
5. Elefantelul Dumbo ramane unul dintre cele mai populare si indragite personaje ale lui Walt Disney (recentul remake in regia lui Tim Burton a fost la randul sau un succes) si este singurul personaj principal din filmele studiourilor care nu vorbeste. Deloc. Ceea ce nu il face mai putin simpatic. Cand a fost lansat filmul nu a fost doar un succes de critica si box-office, dar Dumbo a fost la un pas de a aparea pe coperta revistei Time. Doar ca in loc de ”Personalitatea anului” ar fi fost ”Mamiferul anului”. Atacul de la Pearl Harbor a schimbat din pacate
6. Este surprinzator de greu sa te angajezi intr-un parc de distractii Disney, si cu atat mai mult sa rezisti. Exista o lunga serie de reguli a caror incalcare iti aduce imediat concedierea, iar dincolo de imaginea vesela, plina de culoare si cantec, totul functioneaza intr-un stil aproape militar, foarte bine pus la punct, fara a fi permisa nicio greseala, cat de mica. In definitiv e vorba de siguranta a mii de persoane in fiecare zi. Un animator in costum de Pluto sau Mickey nu are voie sa vorbeasca vreodata (cu exceptia unor situatii de urgenta, strict specificate), poate sa ia pauza doar in anumite conditii, nu ii refuza pe cei care vor o fotografie, nu pot sa bea sau sa manance in fata publicului. Este o munca grea, dar in fiecare an mii de persoane incearca sa se angajeze la Disneyland si foarte putini reusesc.
7. Una dintre atractiile prea putin cunoscute si vizitate din Disneyland este apartamentul unde locuia Walt Disney atunci cand petrecea timp in parcul sau, de regula inchis pentru public. Aici s-au pastrat mobilierul, decoratiunile, unele obiecte personale, pe cat posibil atmosfera de atunci. Cei care vedeau ca lumina veiozei la una dintre ferestre stiau atunci ca Disney a venit in apartament, desi se povesteste ca uneori acesta ar fi lasat lumina chiar si cand era plecat.
8. Vedetele au fost adesea o sursa de inspiratie pentru personajele din animatiile Disney sau si-au imprumutat vocea pentru diverse roluri. Tom Cruise a folosit ca model pentru Aladdin, Ariel pentru Alyssa Milano, Christian Bale a fost vocea lui Thomas in Pocahontas, Sean Connery ar fi trebuit sa ii ofere vocea sa lui Mufasa. Va amintiri de cei patru vulturi din Cartea Junglei? Cei patru Beatles ar fi putut sa le dea vocile, dar Lennon a refuzat oferta, oricat de amuzanta ar parea astazi.
9. Pentru nefericitul print transformat intr-o fiara ciudata din Frumoasa si Bestia animatorii au trebuit sa gaseasca o combinatie care in acelasi timp sa impresioneze prin forta si sa nu ii sperie pe micii spectatori. O fiara blanda, gata sa fie recunoscuta ca eroul pozitiv. Graficianul care i-a dat viata a ales pentru Bestie picioarele unui lup, o coada de caine, corpul de urs, capul unui bivol cu sprancene de gorila, botul era cel al unui mistret, in vreme ce coama nu putea fi decat de leu. Poate ca initial acest puzzle parea bizar (cel putin pe hartie) dar rezultatul final a devenit repede iconic.
10. Walt Disney Company a facut in ultimele decenii mai multe achizitii importante: in 2006 a cumparat Pixar (pentru suma fabuloasa atunci de 7.4 miliarde dolari), in 2009 Marvel Entertainment si in 2012 LucasFilm, inclusiv francizele pentru Indiana Jones si Star Wars.
Foto: whatsondisneyplus.com, latimes.com,