2. De altfel Walt Disney nu a fost un talent precoce sau un artist minune, care sa isi impresioneze parintii si profesorii cu desenele sale, inca de la o varsta frageda. Pasionat de grafica si caricatura, a inceput sa invete singur tehnicile de baza pur si simplu copiind caricaturi si desene din ziare si reviste, pentru ca in anii liceului sa se inscrie la cursuri de fotografie si desen, incercand sa se perfectioneze tot timpul. Nu a ezitat mai tarziu sa urmeze si cursuri serale de grafica, in ciuda oboselii, asa ca personajele sale sunt rodul unei munci inversunate de ani de zile.
3. A renuntat la liceu pentru a pleca pe front, dar cum era prea tanar in cele din urma a ajuns in Franta, parte a trupelor auxiliare din Crucea Rosie (familia sa era de altfel de origine franceza, numele originar fiind D’Isigny). Va ramane aici de la sfarsitul lui 1918 pana in 1919, fara sa lupte efectiv.
4. Un iubitor al animalelor care i-au inspirat o galerie atat de larga si indragita de personaje, Walt Disney obisnuia sa le studieze, sa le urmareasca atent, pentru ca in animatiile sale eroii sa se miste cat mai natural si firesc. Fie ca era vorba de Mickey, Donald, Dumbo, Goofy sau Minnie (si lista poate continua). Dar dintre toate animalele cel mai putin ii placeau pisicile, despre care spunea ca nu asculta comenzile stapanului.
5. Daca toata lumea isi aminteste de Mickey sau Donald, cati dintre fanii de astazi ai lui Disney au vazut macar o imagine cu primul personaj popular al acestuia, Oswald the Lucky Rabbit (Oswald Iepurele Norocos)? Aparut in 1927 si foarte popular in acea vreme, ar fi trebuit sa ii aduca lui Walt Disney si incasari pe masura, dar a fost nevoit sa cedeze drepturile asupra personajului celor de la Universal. Insa ceea ce parea un nou obstacol avea sa se dovedeasca un nou inceput.
6. Mickey Mouse a aparut pentru prima data intr-un scurt metraj fara sunet, “Plane Crazy” (refacut mai tarziu si cu o coloana sonora) in 1928. Chiar Walt Disney avea sa isi imprumute vocea indragitului erou, din 1929 pana in 1946. Donald Duck avea sa isi faca debutul pe marele ecran in 1934, in “The Wise Little Hen”, vocea inconfundabila fiind a actorului Clarence Nash. Goofy a aparut prima oara intr-un scurt metraj in 1932, Minnie (marea iubirea a lui Mickey) in “Steamboat Willie” din 1928, un apreciabil succes de public, in vreme ce Chip si Dale si-au inceput seria aventurilor abia in 1934.
7. Dintre toate creatiile sale, preferatul lui Walt Disney era Goofy, urmat de Mickey Mouse, in vreme dintre printesele lumii Disney o indragea cel mai mult pe Cenusareasa.
8. In perioada celui de al Doilea Razboi Mondial Walt Disney a produs mai multe desene animate de propaganda, precum si scurt metraje destinate pregatirii trupelor americane.
9. Walt Disney continua sa detina recordul pentru cele mai multe Premii Oscar, cu 22 de statuete si 59 de nominalizari, si intre 1932 si 1939 a castigat la fiecare editie a Premiilor Academiei cel putin cate un trofeu.
10. Genialul desenator era fascinat de trenuri, si nu doar ca era mijlocul de transport preferat, dar si colectiona machete sau diverse carti si reviste despre istoria cailor ferate. Tatal si unchiul sau lucrasera de altfel pentru caile ferate, si pe cand era tanar Walt vindea gustari, ziare si reviste in trenuri, calatorind pe diverse rute. Mai tarziu, avea sa construiasca o impresionanta locomotiva cu aburi la o scara mult redusa, iar pe proprietatea sa, in anii 50, montase o veritabila retea de cai ferate pentru machetele si modelele sale.
11. Cei patru vulturi din “Cartea Junglei” au fost inspirati de cei patru Beatles. Avea sa fie ultima pelicula realizata sub supravegherea lui Disney, deja grav bolnav, dar “Pisicile aristocrate”, un alt mare succes de public si critica, a fost ultimul proiect pe care l-a aprobat. Iar primul lung metraj de animatie lansat de Walt Disney a fost “Alba ca Zapada”, aparut in 1937, o productie dificila, costisitoare si ambitioasa despre care multi apropiati i-au spus ca va fi esecul ce il va aduce la faliment. In 1929 Shirley Temple ii oferea lui Disney Oscarul onorific pentru acest film, si nu doar deja iconica statueta, ci si alte sapte mai mici, care ii reprezentau pe cei sapte pitici.
Foto: commons.wikimedia.org