Orasul Milano este mai cunoscut pentru casele de moda si magazinele cochete de pe Via Montenapoleone decat pentru obiectivele culturale pe care le adaposteste. Nu la fel au stat, insa, lucrurile si in trecut. Urbea din campiile Lombardiei a avut in centrul atentiei pret de sute de ani frumoasa catedrala gotica, pe care dimensiunile o claseaza astazi printre cele mai marete edificii din lume. Mai exact, Duomo este al treilea edificiu bisericesc, dupa Bazilica San Pietro din Roma si catedrala din Sevilla.
Lucrarile au inceput in 1386 si s-au finalizat, dupa indelungi eforturi financiare si materiale, abia in anul 1805. Catedrala fascinanta din Milano se regaseste literalmente in centrul orasului. Marturie stau si strazile care pornesc de aici radiar ori se succed in jurul sau, concentric. Constructia a fost comandata de Episcopul Antonio da Saluzzo, in 1385, cu sustinerea primului duce de Milano, Gian Galeazzo Visconti. Acesta va juca un rol esential, oferind in primul rand acces la carierele de marmura si acordand scutiri de impozite celor care vor aduce un aport vizibil la ridicarea catedralei.
Cu trecerea timpului, nu putini au fost mesterii care si-au pus amprenta asupra acestei minunate lucruri, aducand imbunatatiri de substanta la planul initial. De aici si inconsecventa de stiluri care pe alocuri, la o analzia mai atenta, iese la suprafata. Cele cinci nave gigantice, separate de stalpi de piatra artistic sculptați, sunt incadrate de ferestre cu vitralii executate cu mare maiestrie. Absida, partea cea mai veche a catedralei, include trei ferestre in forma de roza, realizate de Filippino de Modena, intr-un mod ce dezvaluie complexitatea sculpturii din secolul al XlV-lea.
Cea mai impunatoare parte a catedralei, fatada, a fost desavarsita in secolul al XIX-lea. Cele 5 usi ale sale din bronz par mult mai in varsta decat sunt in realitate. Cea mai veche a fost creata la inceputul secolului al XIX-lea, de un anume Ludovico Pogliaghi, iar cea mai noua in 1965. Maiestuozitatea si formele estetice ale catedralei sunt graitoare: detaliile sculpturale ale celor 135 de turle, dintre care cea mai inalta atinge 109 metri, si cele peste 2000 de statui, sunt foarte atent executate, la fel si marile ferestre ale cladirii, considerate a fi cele mai mari din lume.
Podoaba cu totul unica a arhitecturii gotice, domul din Milano are o capacitate de peste 40.000 de locuri si o lungime de 157 m. Dupa o plimbare prin interior, turistii au sansa sa admire imprejurimile de pe acoperis, contra unei taxe oarecare. In zilele senine, de aici se intrevad Muntii Alpi si Muntii Apenini.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro