A primit numele de Roald dupa exploratorul Roald Amundsen, un erou national pentru Norvegia la inceputul secolului trecut. Chiar daca alesesera Tara Galilor, familia Dahl nu a renuntat niciodata cu totul la identitatea norvegiana si in casa vorbeau cel mai adesea in aceasta limba.
A fost prieten cu Ernest Hemingway.
In a doua parte a vietii avea un program de lucru neasteptat de strict. Lucra dimineata, de la 10 la 12 si apoi de la 16 la 18, in mica lui casuta din gradina. Statea in vechiul sau fotoliu, si prefera sa scrie cu creionul, asa ca avea pe masa mai multe creioane HB bine ascutite, si ii placea sa fumeze in timp ce lucra. Si nimeni nu avea voie sa intre in refugiul sau de lucru, oricare ar fi fost motivul.
A scris carti pentru copii, scenarii, povestiri bizare pentru adulti, memorii, a fost pilot de vanatoare si, dupa 1941, spion pentru MI6.
Se spune ca nu i-a placut ecranizarea din 1971 a cartii sale, “Charlie si fabrica de ciocolata”, chiar daca publicul si criticii au apreciat mai ales interpretarea lui Gene Wilder, care a reusit un Willy Wonka memorabil. S-ar putea sa fie insa doar un mit, deoarece a vizitat platourile de filmare, unde a fost neasteptat de prietenos, si a participat chiar si la premiera. Daca insa este adevarat, oare ce ar fi spus despre versiunea regizata de Tim Burton?
Chiar daca cel putin initial nu s-a facut remarcat la scoala ca un bun scriitor, era apreciat de profesori si colegi pentru talentul la diverse sporturi si mai tarziu pentru talentul de fotograf.
Prima sa carte pentru copii a fost prea putin cunoscuta Gremlins, publicata in 1943, care avea sa fie un succes de public si a inspirat partial filmul cu acelasi nume din 1984, regizat de Chris Columbus. Roald Dahl a avut chiar ocazia sa ofere un exemplar lui Eleanor Roosevelt, si se pare ca aventurile ciudatelor creaturi care se distrau defectand avioanele RAF i-au placut Primei Doamne.
Ii placea mult ciocolata, mai ales Cadbury, dar nu prajiturile sau inghetata de ciocolata.
La inceputul anilor '70 Roald Dahl a primit o scrisoare de la un barbat pe nume... Willy Wonka, postas din Nebraska. Intamplarea l-a amuzat si o povestea adesea cu incantare.
Celebra bunica norvegiana din Vrajitoarele a fost inspirata de personalitatea mamei sale, Sofie, poate cel mai important om din viata lui Roald Dahl si cea care l-a incurajat si l-a sustinut din primii sai ani. Si nu a fost singurul personaj din cartile sale ce a avut ca model o persoana apropiata sau, dimpotriva, una pe care Dahl sa nu o placa in exces.
Printre autorii sai preferati se numarau Rudyard Kipling, Charles Dickens si William Makepeace Thackeray. Ii placea sa fumeze tigari, sa cultive orhidee, juca snooker, bea de regula vin rosu si era pasionat de arta.
Dupa “Charlie si fabrica de ciocolata” si “Charlie si ascensorul de sticla”, Willy Wonka si prietenii sai ar fi trebui sa se intoarca din spatiul cosmic si sa mearga intr-o noua aventura la... Casa Alba. Din pacate ultima parte a trilogiei nu a mai apucat sa fie scrisa, asa ca nu intamplator finalul celui de al doilea volum pare putin fortat.
A.L.
Martie 2016