inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cate ceva despre Henri de Toulouse-Lautrec

0 Comentarii

Chiar daca s-a vorbit mult despre boala care l-a distrus pe Toulouse-Lautrec si care paradoxal l-a facut sa se refugieze in arta sa, dar si in alcool si promiscuitate, nu se stie nici astazi exact de ce a suferit genialul pictor.


 


Primele semne au aparut inca din adolescenta, cand copilul care parea prea plapand pentru varsta sa s-a transformat treptat intr-o caricatura, cum obisnuia adesea amar sa spuna, cu o auto-ironie muscatoare. Potrivit unor ipoteze recente, in absenta unui studiu de caz din timpul vietii artistului, Toulouse-Lautrec a suferit de asa-numita distrofie poliepifazara a lui Clement, favorizata si de mostenirea genetica (parintii sai erau veri primari). Chiar daca se credea ca accidentele i-au produs fracturile greu vindecate, se pare ca acestea apareau ca efect al bolii.


 


Toulouse-Lautrec era un obisnuit al cercurilor mondene si artistice ale epocii, dar intr-o perioada s-a apropiat foarte mult de grupul Les Nabis ( ebraica nabis - profeti), o grupare a tinerilor artisti, care numara in randurile sale nume ca Serusier, Bonnard, Ibels, Maurice Denis, Vuillard, Verkade, Roussel, Lacombe, multi ulterior intrati in anonimat. Teoreticianul grupului era Maurice Denis. Grupul a fost influentat de numerosi artisti si genuri ale vremii, de la Gauguin, Degas si Cezanne la pictura populara si stampele japoneze.


 


In stilul sau excentric, Toulouse-Lautrec si-a ales drept animal de companie un cormoran, caruia ii daduse numele Tom si pe care il ducea cu el peste tot, cu o lesa, invatandu-l chiar sa bea absint. Cuplul ciudat starnea senzatie pretutindeni, pana cand in timpul unei vacante la Taussat cormoranul a fost impuscat, se pare accidental, de un vanator.


 


La Taussat Toulouse-Lautrec a inchiriat o casa de vacanta, aflata pe Chalet de la Plage, la numarul 207, dar in scurt timp certurile cu proprietarul au devenit obisnuinta. Acesta a facut chiar o plangere autoritatilor, reclamand ca artistul a facut pe o panza desene grosolane, obscene, necuvincioase. Mai mult, a scos lucrarile in curtea casei, de unde puteau fi vazute de copii si de oamenii respectabili. Talentul lui Toulouse-Lautrec nu isi gasise aici prea multi admiratori.


 


Fizicul sau diform i-a adus nu o data necazuri artistului, dar una dintre cele mai jignitoare intamplari s-a petrecut in Olanda, unde plecase impreuna cu prietenul sau Dethomas. In timpul unei plimbari cei doi s-au pomenit urmati de un grup tot mai mare de copii, care glumeau si radeau, convinsi ca Toulouse-Lautrec este pitic de circ. Se anuntase un astfel de spectacol in curand, iar copiii erau convinsi ca artistul este piticul ce ii va distra cu glumele sale. Furios, pictorul a parasit Olanda, unde nu avea sa mai revina vreodata.


 


Toulouse-Lautrec si-a inchiriat la un moment dat un atelier in Paris, la etajul intai al unei vile pe Avenue Frochot, unde lucra si unde deschidea mici expozitii personale, unde erau invitati doar prietenii. Adesea invitatiile primite de acestia aveau numarul casei gresit, din neatentie sau mai curand ca o sfidare adresata de artist : vreti sa imi vedeti lucrarile, gasiti-ma ! S-a plictisit insa repede si a parasit atelierul, lasand in urma o adevarata comoara : 87 de tablouri. Acestea au avut o soarta tragica. Portarul a dat treizeci noului locatar al apartamentului, un anume doctor Billard. Restul au ajuns prin localuri mai mult sau mai putin deocheate, fiind schimbate cel mai des pe cateva pahare de vin, fiind ulterior distruse sau pierdute.


 


Nici cele de la doctorul Billard nu au fost mai bine intretinute. Aruncate de acesta intr-un colt, au ajuns pe mana femeii de serviciu. Mai intai aceasta a folosit ramele pentru foc, apoi panzele in loc de carpe de spalat. Cu cele ramase, a astupat gaurile casei din satul ei, era in definitiv panza buna si rezistenta.


 


Un singur tablou a ramas in posesia doctorului Billard, dar acesta l-a schimbat pentru lucrarea adusa de un pacient, care avusese se pare mai multa intuitie. Mult mai tarziu, cand Toulouse-Lautrec era deja un nume, Billard a regretat pana la moarte ca distrusese o adevarata avere din prostie, renuntand si la ultimul tablou, la randul sau pierdut. A fost marele sau regret, cu care a si murit.


 


Henri de Toulouse-Lautrec isi pretuia si iubea prietenii, desi adesea nu se putea abtine sa ii supuna unui tir de muscatoare ironii. Vollard, unul dintre cei mai apropiati, povesteste in memoriile sale ca micul pictor l-a vizitat acasa intr-o zi in care Vollard era plecat din Paris. La intoarcere, servitoarea i-a spus lui Vollard ca il cautase un domn maruntel si curios, care in chip de carte de vizita desenase un omulet pe spatele unui studiu realizat de Vollard.



 Justine Dieuhl - Musee D'Orsay, Paris


Unul dintre cei mai talentati desenatori din istoria artei, Henri de Toulouse-Lautrec a acceptat cu placere sa realizeze desenele pentru numeroase carti importante ale vremii, dar eforturile sale nu au fost rasplatite pe masura.


 


Cel mai pretios proiect pentru Toulouse-Lautrec a fost ilustrarea unei editii de lux a lucrarii lui Jules Renard, Histoires naturelles, realizand 22 de planse si sase vignete. "Personajele" era animale diverse, de la cocos sau uliu la soarece, magar sau melc. Va munci cu pasiune la acest proiect in 1898, studiind animalele cu pasiune. Isi aduce o broasca raioasa acasa, pentru a o desena, dar aceasta fuge dupa cateva zile in strada. Merge la Gradina Zoologica din Bois de Boulogne,  unde deseneaza un berbec, avand ca model o capra salbatica. Din pacate editia, aparuta in 100 de exemplare, nu s-a bucurat de succes, fiind in final scoasa la pret redus, fiind insa astazi o raritate bibliofila de o valoare artistica si financiara uriasa.


 


Dependenta de alcool i-a adus numai necazuri pictorului, si in final i-a grabit moartea. Presat de familie si prieteni, luptand cu interdictiile medicilor, dupa mai multe crize de alcoolism Toulouse-Lautrec a gasit stratagema perfecta pentru a bea. Toti l-au felicitat pentru noul sau baston, cu maciulie de argint, foarte elegant si potrivit. Numai ca maciulia impozanta este scobita, fiind un recipient de aproape jumatate de litru, in timp ce in maner se gaseste un paharel. Loc suficient pentru a-si ascunde proviziile, improspatate tot mai des.


 


Cu putin timp inainte de moarte, ca pentru a-si lua adio, Toulouse-Lautrec a revenit in atelierul sau parizian, de unde a scos toate lucrarile sale neterminate, de la picturi la lucrari pe carton, desene si studii. A selectat lucrarile pe care le considera bune, le-a terminat si semnat, punand si celebra sa monograma. A fost ultimul sau proiect de amploare. Operele lasate aici vor forma dupa moartea artistului cea mai mare parte a fondului Muzeului din Albi.


 



 


 


 


 


 


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Va recomandam
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec Now and Then
The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”

“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu “ ...

Il Porcellino una dintre cele mai populare atractii ale Florentei
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei

O realista si impresionanta statuie din bronz infatisand un mistret, cu blana aspra, colti mari si botul deschis, Il Porcellino este una dintre atractiile orasului Florenta, si poate fi vazut in ...

Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse
Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse

Scriitorul norvegian Jon Fosse (in varsta de 64 de ani) este castigatorul Premiului Nobel pentru Literatura 2023, opera sa cuprinzand piese de teatru, poezie, eseistica, romane, dar si carti pentru ...

Bruce Springsteen a lansat o noua piesa Addicted to Romance care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului She Came to Me
Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me”

Bruce Springsteen a lansat astazi un nou cantec, “ Addicted to Romance ”, o piesa noua compusa pentru coloana sonora a peliculei “ She Came to Me ”, o comedie romantica ...

Pieptenele pentru mustata care i a apartinut lui Freddie Mercury s a vandut cu peste 150 000 de lire
Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire

Un mic pieptene din argint pentru mustata, un produs Tiffany & Co., a fost una dintre marile surprize in cadrul licitatiilor dedicate regretatului Freddie Mercury, dupa ce un colectionar a platit ...

Scurta incursiune in istoria filmului
Scurta incursiune in istoria filmului

Sursa foto: wikipedia.org Se poate afirma, fara nicio indoiala, ca pana la aparitia filmului, lumea nu descoperise inca sensul modern al cuvantului divertisment . Noua era tehnologica deschisa ...

Sticla de Murano arta mestesug traditie venetiana
Sticla de Murano - arta, mestesug, traditie venetiana

Murano, insula situata la 2 km de tarm in laguna venetiana, incanta prin farmecul cladirilor vechi si liniste. Aici s-a dezvoltat inaintea perioadei moderne o industrie a sticlei devenita celebra in ...

Cinci filme despre pictori celebri
Cinci filme despre pictori celebri

1. Lust For Life (1956) Un film destinat de la bun inceput sa devina un clasic, fie doar pentru cei doi mari actori care domina fiecare clipa: Kirk Douglas in rolul lui Vincent van Gogh si un ...

Stiati caA Taiwan
Stiati ca? Taiwan

1. Taiwan este o destinatie turistica tot mai populara. Si nu este de mirare. Are peste 1500 de kilometri de coasta, unele dintre cele mai frumoase si bine intretinute plaje din lume - si potrivit ...

Arhitecti romani Ion Mincu
Arhitecti romani. Ion Mincu.

Ion Mincu s-a nascut pe 20 decembrie 1852 la Focsani . Arhitect, profesor si deputat roman. Profesor la Scoala de Arhitectura din Bucuresti si intemeietor totodata al Scolii Nationale de ...

Ludwig van Beethoven biografie
Ludwig van Beethoven - biografie

Familia compozitorului era originara din Brabant, Belgia, tatal fiind muzician la Curtea din Bonn. Mama viitorului compozitor era o femeie blanda si retrasa, cunoscuta pentru bunatatea ei; ...

Craciunul in Franta

In Ajunul Craciunului copiii isi lasa pantofii langa soba pentru ca Pere Noel sa le puna in ei darurile. Bradul de Craciun este impodobit noaptea, pentru ca in dimineata de Craciun copiii sa gaseasca ...

Cele mai cunoscute 10 castele medievale
Cele mai cunoscute 10 castele medievale

10. Castelul Harlech - Tara Galilor Construit in secolul XIII de catre Regele Edward al Angliei, in regiunea Gwynedd, ca parte a lantului de fortarete ce ar fi trebuit sa respinga atacurile ...

Universitatea Banatului din Timisoara

Adresa: Calea Martirilor nr. 1 Telefon: 40256- 16 20 32; 16 20 39 Specializari: Protectia mediului Stiinte economice Relatii publice Comunicare si relatii publice ...

Universul picturii Pictori celebri si semnaturile lor
Universul picturii. Pictori celebri si semnaturile lor.

Semnaturile artistilor au fascinat intotdeauna, de la cele simple la cele foarte complicate, simbolice, reprezentative pentru ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline