Povestea unui vechi oras sicilian
Incepand cu secolul XVIII Catania s-a impus ca al doilea oras al Siciliei, depasind cu usurinta Messina. Este un oras cu o istorie interesanta, dar amplasarea sa in apropierea vulcanului Etna a facut ca adesea sa fie afectat de eruptiile vulcanice, una dintre cele mai puternice avand loc in 1669. Dupa reconstructia partii distruse, orasul avea sa fie din nou ravasit, de aceasta data de un puternic cutremur, in 1693.
Colonie fondata de greci, Catania a fost cucerita de trupele romane in anul 263 si nu peste mult timp avea sa devina cel mai prosper oras din Sicilia romana. Deloc surprinzator, pana la urma, pentru o asezare a carei istorie incepe -potrivt marturiilor arheologice - la inceputurile Epocii Bronzului. Pana in perioada medievala insa Catania isi pierduse din putere, si desi inca un important port la mare si un centru economic respectabil, era depasit de alte orase, precum Messina. In 1169 orasul este aproape complet distrus de un cutremur, fiind reconstruit aproape in intregime.
Din aceasta perioada de inceput se pastreaza si doua amfiteatre romane. Cel mai mic, situat langa Piazza San Francesco d'Assis, a fost ridicat pe fundatiile unui teatru grec mult mai vechi, si se estimeaza ca avea o capacitate de aproximativ 6000 de spectatori. La mica distanta de acesta se gasea si Odeum, un teatru mult mai mic, ce putea primi cam 1300 de spectatori. Amfiteatrul mai mare, usor de gasit, in apropiere de Piazza Stesicoro, a fost ridicat in secolul II de romani. In acest complex impresionant, astazi ruinat si ingropat in pamant puteau asista la spectacole peste 14.000 de oameni, o suma foarte mare pentru acea vreme. Imitand arhitectural Colosseumul din Roma, este un obiectiv ce merita vizitat.
In aceeasi zona puteti descoperi un alt monument istoric - si in mare parte un simbol al orasului Catania - Castelul Ursino. Situat in Piazza Federico di Svevia, Castelul Ursino a fost initial o fortareata ce apara zona de coasta, fiind construit la ordinele imparatului Frederick II von Hehnstaufen, in prima jumatate a secolului XIII. Redutabila fortificatie, modernizata si extinsa in secolele urmatoare, este astazi un muzeu foarte apreciat de localnici si turisti. Cel putin la fel de interesanta este catedrala din Catania, edificiu in care barocul si neo-clasicul se amesteca, cea mai veche parte - domul - fiind construita in 1902. Aici puteti vedea mormintele mai multor regi si regine, precum Frederick III de Aragon sau Regina Constance. In perioada aceea Catania intrase intr-o adevarata competitie cu Messina, fiecare cetate incercand sa devina cel mai important oras din Sicilia de est.
Orasul datoreaza in buna parte aspectul de astazi lucrarilor facute in secolul XVIII, cand au fost trasate si construite strazile largi si palatele de astazi, foarte asemanatoare cu cele din Neapole, similitudinile arhitecturale fiind surprinzatoare. Aspectul unic al Cataniei se datoreaza si pietrei vulcanice, de culoare gri, folosita pentru numeroase edificii publice si palate. Pe masura ce municipalitatea reconstruia orasul, in secolul XVIII, tot mai multe familii nobile au inceput sa cumpere sau sa construiasca palate aici, intr-o "rivalitate" cu Palermo, rivalitate ce a dat nastere mai multor legende si care, intr-o oarecare masura, continua si astazi.
Adevaratul simbol al orasului, creatia arhitecturala care il defineste, a ramas si astazi u Liotru, sau Fontana dell'Elefante, monument realizat in 1736 de Giovanni battista Vaccarini. Aceasta fantana publica este realizata in intregime din marmura, infatisand in elefant - prezent si pe blazonul orasului - alaturi de un obelisc in stil egiptean. Tot in Catania veti gasi un numar impresionant de biserici, catedrale si basilici, multe dintre ele foarte vechi si adapostind in interior capodopere ale artei religioase, fie ca este vorba de pictura, fresca, obiecte de cult, mozaicuri, statui.
|
Foto : wikipedia.org
Iunie 2008