In 1970, dupa ce trecusera prin mai multe trupe, Brian May si Roger Taylor se decid sa continue dupa ce formatia Smile se desfiintase (unde cantasera impreuna cu Tim Staffell), si de aceasta data o vor face alaturi de Freddie Bulsara (care mai tarziu isi va schimba oficial numele in Mercury). Noul proiect va purta numele de Queen si, dupa o serie de concerte si mai multi candidati pentru postul de basist, este ales John Deacon, care se va dovedi pentru urmatoarele doua decenii acel factor de echilibru atat de util intr-o formatie unde personalitatile si orgoliile intrau mereu in conflict. Dupa mai multe concerte si turnee care le aduc notorietatea si trei albume – Queen I (1973) Queen II (1974), Sheer Heart Attack (1974) – trupa lanseaza “A Night at the Opera” (1975), cu un titlu imprumutat de la filmul fratilor Marx si care includea piesa “Bohemian Rhapsody”.
Este inceputul succesului comercial (unii critici il vor considera si mai tarziu cel mai bun disc de studio Queen), urmat de mai multe discuri bine primite de fanii tot mai numerosi cu entuziasm, iar concertele pline de energie devin un spectacol total, in care muzica, efectele de scena si costumele adesea surprinzator de extravagante pentru epoca, in ton cu preferintele lui Mercury, sunt evenimente muzicale unice. Primiti in Japonia cu un entuziasm similar celui de care se bucurasera The Beatles si bucurandu-se de o popularitate in crestere atat in Europa, cat si in Statele Unite, pentru a cuceri in anii ‘80 si America de Sud, cei patru nu inceteaza sa experimenteze si sa isi schimbe stilul, dar si imaginea, pastrand totul timpul acea originalitate care ii facea pe toti sa recunoasca usor o piesa Queen, fie chiar una inedita.
Anii 80 aduc pentru Queen momentul in care dupa “Hot Space”, albumul cu puternice influente disco (primit cu reticente de o parte a fanilor) si o radicala schimbare de look, sunt lansate albume ca “The Works” (1984) si “A Kind of Magic” (1986), promovat prin amplul turneu care va fi si ultimul impreuna cu Freddie Mercury. Tot mai bolnav, va continua sa lucreze in studio, refuzand sa mai porneasca intr-un nou turneu, si lanseaza nu doar un album solo alaturi de soprana Montserrat Caballe (Barcelona, in 1987) ci si doua noi albume Queen, “The Miracle” in 1989 si “Innuendo” in 1991. Tot mai bolnav, retras din viata publica si haituit de presa tabloida, Mercury petrece o buna parte a ultimilor ani in Elvetia, departe de tumultul din Londra, si moare pe 24 noiembrie 1991. Cei trei membri ai formatiei ii vor pregati in 1992 un amplu concert-tribut in scop caritabil, insa in acel moment parea pentru toata lumea ca formatia ajunsese la final.
Dupa mai multe decenii in care formatia Queen a insemnat Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor si John Deacon, cei patru lansand unele dintre cele mai cunoscute piese din muzica anilor ‘70-’80, moartea lui Mercury a dus la o lunga pauza, marcata si de retragerea basistului John Deacon. In noiembrie 1995 a fost lansat “, Made in Heaven”, un album-puzzle care includea si ultimele inregistrari cu Mercury, un succes comercial si critic impresionant care parea sa marcheze si finalul pentru Queen. Ulterior insa Brian May si Roger Taylor aveau sa revina pe scena, initial alaturi de Paul Rodgers (in perioada 2004-2009, cei trei inregistrand si un nou album de studio impreuna), si ulterior cu Adam Lambert ca solist vocal, din 2011 si pana in prezent. Chiar daca May si Taylor nu au lansat pana acum piese noi cu Lambert, formula s-a dovedit una de succes mai ales pentru publicul mai tanar, care a putut astfel sa descopere muzica trupei Queen, chiar daca intr-o noua versiune. Mai ales dupa ce filmul biografic "Bohemian Rhapsody" a avut incasari care au depasit toate asteptarile, iar Rami Malek a oferit o interpretare a regretatului Freddie Mercury care ar putea reprezenta cel mai bun rol din cariera sa.