Daca Londra infatiseaza latura moderna si progresista a Regatului Unit al Marii Britanii, Castle Combe este un simbol pentru satul traditional englezesc. Arhitectura aproape neschimbata din secolul al XV-lea este principala atractie a localitatii din Wiltshire, fiind cea care i-a atras supranumele de “cel mai frumos sat din Anglia”. Valea pe care se afla este udata de apele raului Bybrook.
Piata publica in forma de cruce a luat nastere in Evul mediu, odata ce i-a fost garantat dreptul de a tine targ saptamanal si a ramas punctul cel mai dinamic pana in zilele noastre. Biserica Sf Andrei adaposeste Castle Combe Clock, unul dintre puntinele ceasuri medievale englezesti in functiune.
Singurul loc de gazduire din localitate, Manor House Hotel, dateaza ca si piata din secolul al XIV-lea si este un veritabil monument de arhitectura. Detine 48 de camere, iar gradinile care il inconjoara acopera 1,5 km patrati. Castle Combea a prosperat cata vreme a apartinut sotiei lui Sir Stephen Le Scrope si, mai tarziu, cavalerului Sir John Fastolf (1380-1459).
In anul 1962, institutia precursoare a Autoritatii Turistice Britanice, British Travel Assn., desemna satul din apropiere de Bristol cea mai frumoasa asezare rurala din tara in urma unui sondaj de opinie. Acest anunt, insa, in loc sa-i asigure localitatii unele avantaje a dus-o curand in pragul unei crize. Imediat dupa publicarea materialului, strazile au devenit prea inguste din cauza masinilor si a oamenilor veniti sa se impartaseasca de atmosfera sa.
Numai ca o data cu sosirea acestora linistea caracteristica avea sa se piarda, intr-o oarecare masura chiar ireversibil. Dupa 1962, Castle Combe a devenit atat de faimos incat nici un sat din Anglia nu va fi mai fotografiat de amatori si profesionisti decat acesta. Patru ani mai tarziu, cand lucrurile pareau sa revina la normal, satul a fost ales ca locatie pentru productia cinematografica “The Story of Doctor Doolittle” a 20th Century Fox. Parti din sat au fost reconstruite, By Book s-a transformat intr-un port pescaresc, si mai multe barcute au fost andocate la mal, fapt care a generat un nou val de turisti.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro