Castelele medievale pot reprezenta uneori simbolul unei epoci, al unui intreg sistem de gandire, alteori simbolul unei clase sociale ori persoane importante. Una dintre trasaturile ce caracterizeaza nobilimea pe tot parcursul istoriei sale va fi traiul “la curte”, dar nu in sensul peiorativ, ci in acela original de resedinta.
Romania adaposteste in prezent, neoficial, peste 180 de castele care se bucura de o recunoastere mai mare sau mai mica, in functie de starea in care se gasesc si de unele aspecte de marketing.
Castelul Sturdza de la Miclauseni se numara printre cele bine intretinute, fiind din 2001 in proprietatea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Obiectivul, cunoscut si sub numele de Palatul Sturdza se gaseste la circa 65 km de Iasi, in satul Miclauseni.
Castelul in stil neogotic tarziu a fost construit de Gheorghe Sturdza si sotia Maria, intre anii 1880-1904, si face trimitere prin aspect la castelele feudale apusene. Planurile constructiei au fost realizate de arhitectii Iulius Reinecke si I. Grigsberg. Influentele neogotice se regasesc in decoratiuni: turnulete, armuri medievale, dictoane latinesti inscrise pe pereti.
In interior, castelul avea scari centrale din marmura de Dalmatia, mobilier confectionat din lemn de trandafir, parchet confectionat de mesteri de peste hotare si pereti pictati in ulei. Se mai stie ca locuinta familiei Sturdza detinea o valoroasa colectie de carti (circa 60,000 exemplare), documente, bijuterii, tablouri dar si piese arheologice, numismatice si epigrafice.
Unul dintre cele mai impresionante evenimente petrecute in castel a avut loc in timpul primului razboi mondial, cand marele compozitor George Enescu l-a vizitat pentru a concerta ranitilor.
I. C.
editor artline.ro