Castelul ordinului teutonic din Malbork, Polonia, se distinge intre celelalte fortificatii prin trei trasaturi care au facut rapid inconjurul lumii: este cel mai extins castel din lume, cea mai mare cladire gotica construita din caramida in Europa si una dintre putinele fortificatii care n-au fost infrante niciodata. Castelul Malbork a luat nastere in 1274 prin grija Cavalerilor Teutoni, un ordin religios romano-catolic infiltrat pana in Tara Barsei in evul mediu, care l-a si denumit “Castelul lui Mary”, dupa Sfanta Fecioara. Orasul dezvoltat in jur a primit tot denumirea de Marienburg.
Pozitia favorabila pe raul Nogat, oferea un acces facil pentru corabiile de comert care veneau de pe Vistula si din Marea Baltica. In timpul guvernarii Cavalerilor Teutoni, acestia percepeau taxe de la corabiile ce traversau raul, cum faceau si alte castele situate de-a lungul raurilor.
Din nevoia de a adaposti mai multi cavaleri cetatea a fost extinsa in mai multe randuri. Astfel a ajuns sa fie structurata in trei parti, denumite elocvent: Castelul de Sus, Castelul de Mijloc si Castelul de Jos, separate prin multiple santuri si turnuri. In faza de glorie acesta adapostea aproximativ 3,000 de persoane iar zidurile ultraperiferice incercuiau 210,000 metri patrati, adica de patru ori mai mult decat masura spatiul inchis al Castelului Windsor.
Castelul a ramas neinfrant pana astazi datorita pozitiei sale deosebit de strategice. Tinutul inconjurator este foarte plat si uniform, asa incat nu-i lasa nicio posibilitate inamicului sa se furiseze si sa atace prin surprindere.
La inceputul anului 1945 orasul a fost distrus in proportie de 60%. Unele cladiri istorice semnificative, printre care si castelul, au fost ulterior reconstruite, abandonand insa planul istoric al orasului vechi. Fiind un exemplu clasic de constructie militara medievala, Castelul din Malbork a fost inscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO in anul 1997.
Sursa foto
I. C.
edtior artline.ro