Nu este nimic surprinzator in faptul ca fortificatia medievala a Hunedoarei, intalnita mai frecvent sub numele de Castelul Corvinilor sau Castelul Huniazilor, reprezinta unul dintre cele mai cunoscute monumente romanesti in strainatate.
Prezenta impunatoare pe ultimele ramificatii ale muntilor Poiana Rusca, istoria bogata si arhitectura gotica au fost suficiente pentru a convinge pe oricine ca merita sa calce macar o data dincolo de zidurile sale groase de aparare. Castelul atrage in fiecare an zeci de mii de turisti, avand doar in prima jumatate a anului 2010 circa 71.000 de vizitatori.
Castelul ridicat in secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, astazi transformat intr-un veritabil muzeu, a fost prevazut cu turnuri, bastioane, acoperisuri inalte si un donjon. Castelul are o suprafata construita de 7000 metri patrati, peste 40 de incaperi, doua terase si doua poduri. Accesul se face pe un pod de lemn sustinut de patru piloni de piatra, plasati in albia paraului Zlasti.
Iancu de Hunedoara a fost cel care dupa caderea Constantinopolului in anul 1456, a reusit sa zadarniceasca la Belgrad incercarea turcilor de a napastui Europa. Putini stiu ca in urma unei hotarari de la Vatican, si astazi se mai bat clopotele la mijlocul zilei in unele biserici catolice, spre amintirea acelei grozave victorii.
Poate ca arhitectura gotica transmite cel mai bine sobrietatea evului mediu. Intr-un top din 2010 cuprinzand cele mai infricosatoare cladiri din lume, Castelul Huniazilor a ocupat pozitia a doua.
In incinta castelului putet vizita: Palatul Sudic, Palatul Nordic, Palatul Mare, Biserica, Capela, somptuoasa curtea interioara, 2 terase, inchisoarea, Turnul nou de poarta, Turnul Capistrano, Turnul Buzduganului, 42 incaperi: Camera de Aur, Camera Domnitelor, Sala Cavalerilor si altele.
Alaturi de capela din curte se afla o fantana adanca de 30 de metri. Conform unei legende, ea ar fi fost sapata de trei prizonieri turci, carora li s-a promis eliberarea atunci cand vor da de apa. Dupa 15 ani de truda stapanii nu s-au tinut de cuvant, ultima dorinta a condamnatilor fiind sa inscriptioneze cateva cuvinte pe zidul fantanii.
Se spune ca inscriptia de pe zidul fantanii inseamna: “Apa ai, inima n-ai”. Totusi, specialistii au o alta varianta oficiala descifrand continutul astfel: “Cel care a scris aceasta inscriptie este Hasan, care traieste ca rob la ghiauri, in cetatea de langa biserica.”
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro