Lucrările de reparaţie şi reconsolidare a clădirii au necesitat peste un milion şi jumătate de euro, din care, 400.000 de euro trebuiau investiţi doar în reconsolidarea fundaţiei. Administraţia judeţului, în a cărei patrimoniu se află Castelul, a alocat 1.000.000 de lei pentru demararea lucrărilor, alte 400.000 de lei şi 80.000 de lei venind de la Ministerul Culturii şi Cultelor, iar restul banilor necesari au fost alocaţi etapizat.
Dan Leopold Ciobotaru, directorul Muzeului Banatului, a informat că pot fi vizitate expoziţiile de artă preistorică, de istorie modernă şi contemporană, ştiinţe ale naturii, cu o bogată colecţie de piese reprezentative pentru fauna şi flora Banatului şi nu numai, evoluţia vieţii pe Pământ, secţiile de arheologie preistorică, expoziţia de arheologie a câmpurilor de urne funerare, şi mineralogie. De asemenea mai pot fi vizitate spaţiile care adăpostesc Lapidariul şi Sanctuarul de la Parţa.
Castelul Huniazilor era în pericol de prăbuşire, specialiştii constatând că pereţii clădirii multiseculare se tasează inegal şi constant, iar pilonii de stejar care sprijineau fundaţia au putrezit. Totodată, latura de nord-vest a clădirii şi bolţile sunt traversate de fisuri foarte mari.
În etapa iniţială a şantierului, au fost implantate peste 400 de sonde, la baza fundaţiei, prin care s-au injectat materiale speciale pentru stabilizare. Fundaţia Muzeului era, efectiv, în aer, la o adâncime de 5,5 metri.
Lucrările de consolidare ale Muzeului Banatului continuă cu celelalte aripi ale clădirii, cu eliminarea structurilor grele, respectiv, a planşeelor grele de beton turnate în anii '50, care pun în pericol rezistenţa imobilului. Pentru consolidare s-a realizat un proiect modernist, folosind ca materiale metalul şi sticla, mult mai uşoare şi mai fiabile. Proiectul de consolidare a Castelului Huniazilor este realizat de Facultatea de Arhitectură, sub coordonarea Lilianei Roşiu, membru în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice.
Ultimele investiţii pentru consolidarea castelului au avut loc în urmă cu peste 50 de ani. Castelul a fost construit între anii 1443-1447 de Iancu de Hunedoara, pe locul fostului castel regal al lui Carol Robert de Anjou, veacul al XIV-lea.