Unul dintre obiectivele pe langa care am trecut de zeci sau sute de ori in drumetiile noastre, fara a-i baga de seama prezenta, este Castelul Filipescu-Kretzulescu din comuna Drajna, judetul Prahova. Condamnat de istorie la o soarta mai putin fericita decat a omologului sau de pe Valea Prahovei, Pelesul, Castelul Filipescu isi asteapta inca cu nerabdare ziua in care va fi asezat in cinstea cuvenita.
Castelul a fost construit pe un teren locuit din epoca bronzului, intr-o regiune unde s-au descoperit inclusiv vestigii din epoca romana. Primul mare proprietar al mosiei Drajna a fost marele capitan si cronicar Constantin Filipescu-Margineanu, nepotul domnitorului Serban Cantacuzino.
Nepotul acestuia, Nicolae Filipescu, a construit biserica din satul Drajna. Dupa moartea tatalui, timp in care mosia este pradata de trupele otomane, Alexandru Filipescu-Drajneanul (1787-1856) reface singur domeniul familiei sale.
Castelul era construit pe trei nivele (parter si doua etaje), avand douazeci si sapte de camere si alte utilitati, printre care si o pivnita enorma la subsol. La parter se gaseau si camerele oaspetilor mobilate cu lemn masiv de nuc. O atentie deosebita era acordata salii de arme care includea bogate colectii.
Alexandru Filipescu a infiintat aici si o vasta biblioteca, aducand cu el valoroase carti de la Paris. Fiind un pasionat sculptor, boierul a realizat mai multe obiecte de arta care se pastreaza in saloanele conacului.
Cladirea a trecut in posesia familiei Kretzulescu in 1854, cand fiica lui Alexandru Filipescu se va casatori cu aga Constantin Kretzulescu. Inteaga mostenire a mosiei, dar si a casei Kretzulescu din Bucuresti, ramane in posesia Elenei Kretzulescu.
Evenimentele istorice de la inceputul secolului XX vor afecta mosia de la Drajna. Mai intai, castelul a fost ocupat de trupele germane (1916), apoi a fost jefuit de trupele sovietice (1945). In urma acestei devastari de bunurile de valoare, castelul a avut diferite functii precum sediul Gospodariei Agricole de Stat, orfelinat, camin de odihna pentru sportivi, sanatoriu TBC, destinatie pe care o are si in prezent.
In ciuda numeroaselor distrugeri si apoi refaceri, castelul boierilor Filipesti constituie una dintre putinele resedinte boieresti din Tara Romaneasca care se pastreaza.
Sursa foto: monumenteprahova.ro
I. C.