Facand abstractie de importanta politica si administrativa a capitalei scotiene, orasul Edinburgh este o prezenta proeminenta in peisajul cultural mondial. Ca majoritatea localitatilor conservatoare, Edinburgh prezinta doua zone distincte atat din punct de vedere al vechimii cat si din punct de vedere al morfologiei (infatisarii) sale, numite de localnici Orasul Vechi si Orasul Nou.
In cea dintai zona se distinge arhitectura neoclasica, iar in cea de-a doua atrag atentia constructiile moderne care adapostesc birouri, centre comerciale si altele. Alaturi de unele dintre cele mai renumite colectii particulare de arta, in Edinburgh veti intalni numeroase expozitii si muzee, inclusiv Muzeul Regal al Scotiei. Insa cel mai important obiectiv al orasului este fara indoiala Castelul Edinburgh, ce domina imprejurimile necontenit de peste 1000 ani.
Indata ce il cunoasteti veti intelege cum este posibil ca peste un milion de persoane sa ii calce pragul anual, detinand locul al doilea dupa Turnul Londrei din acest punct de vedere in Marea Britanie. Din anul 1995 monumentul a fost recunoscut ca unul dintre cele ce alcatuiesc patrimoniul cultural mondial.
Probele arheologice descoperite pe stanca din varful acestui con vulcanic atesta prezenta umana din perioada finala a epocii bronzului (900 i. Hr). Aceasta pentru ca oamenii au gasit aici din cele mai vechi timp un refugiu din calea invadatorilor. De sus, peisajul este magnific mai ales in zilele senine cand se pot vedea muntii privind spre nord, si stradutele intortocheate fara nicio noima la poalele dealului.
Unele imbunatatiri au fost aduse complexului tarziu in secolul al XII-lea, prin constructia capelei Sf Margareta si la sfarsitul veacului al XIV-lea, cand s-a construit Turnul lui David. Orice vizitator poate beneficia de un tur ghidat gratuit in jurul castelului, in care are ocazia sa admire printre altele sala in care Regina Maria a adus pe lume un fiu in 1566.
Dar poate cea mai spectaculoasa incapere este Camera Coroanei, fiindca prezinta cele trei distinctii purtate odinioara de conducatori: coroana, sceptrul si sabia. Cea mai veche dintre acestea este sceptrul oferit de Papa Alexandru al VI-lea in 1494 lui James al V-lea, la incoronarea acestuia.
Sursa foto