Avand reputatia de cel mai inalt castel din Franta, Brissac este numit uneori si “Colosul de pe Valea Loirei”. Obiectivul se gaseste la sud de Angers, in localitatea Brissac-Quince, si numara 204 camere repartizate pe 7 etaje.
Chateau de Brissac se afla in posesia descendentilor ducelui de Brissac, dar ca orice element important din patrimoniul cultural francez, a fost deschis publicului larg. In anul 1502, ducele Carol al II-lea de Cosse cumpara de la Ludovic de Breze, acest castel construit pe locul unei fortificatii mai vechi din secolul al XI-lea.
Interventii la structura castelului au avut loc intai in 1606, cand ducele de atunci se ambitioneaza sa locuiasca intr-o locuinta mai frumoasa. Fantastica fatada admirata de turisti dateaza din aceasta epoca. In vreme ce parcul ofera privelisti pe care nu le vei da uitarii usor, interiorul dezvaluie decoruri opulente, uimitoare pana in cele mai mici detalii.
Brissac a fost un castel de familie, guvernat de traditie, in care fiecare generatie a tratat cu dragoste si respect mostenirea primita de la inaintasi. Sala de mese este doar una dintre splendidele camere deschise tururilor ghidate. Cele mai spectaculoase incaperi includ: Camera Regelui, Camera Mortemart si Camera Vanatorii. Aceasta din urma, reflecta prin exponatele sale devotamentul aristocratiei franceze pentru vanatoare de-a lungul timpului.
Calcand pe urmele Regelui Ludovic al XIII-lea, care a sosit la Brissac in luna august a anului 1620, vei descoperi incaperile istorice, galeriile cu portrete, capela si teatrul privat. Casa Operei, un obiectiv de asemenea unic, poate gazdui pana la 200 de persoane si a fost construit de Jeanne Say, un cunoscut meloman de la sfarsitul secolului al XIX-lea. In continuare, poti vizita cramele castelului unde vei degusta sortimente de vinuri obtinute din podgoriile proprii. “Anjou Villages Brissac” si “Rose d’Anjou” sunt doar doua dintre bauturile gustoase specifice, tainuite la racoarea pivnitelor de piatra.
Tototdata, Chateau de Brissac a dobandit un renume sinistru, fiind pe unul dintre primele locuri in topul castelelor bantuite. La un moment dat in trecut, aici a avut loc o crima odioasa. In anul 1477, stapanul castelului, Jacque de Breze, si-a gasit intr-o seara sotia, pe Charlotte de Valois, impreuna cu un alt barbat si i-a omorat pe amandoi. Se spune ca, speriat fiind de sunetele celor doua fantome, contele de Brissac a luat la scurta vreme decizia de a instraina castelul.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro