Localitatea Cetatea de Balta, de pe raul Tarnava Mica, nu se afla printre destinatiile clasice din Romania: Sapanta, Manastirea Curtea de Arges, bisericile din nordul Moldovei si celelalte.
Totusi, ceva nu o lasa nici sa cada prada uitarii, iar acest lucru este Castelul Bethlen din apropiere. Monumentul a fost constuit in secolul al XVII-lea de Bethlen Miklos, in stilul Renasterii franceze, dupa un plan patrulater cu turnuri de colt circulare.
Cladirea reproduce in linii mari corpul central al unui castel din Franta mult mai cunoscut: Château de Chambord. Odata cu reparatiile efectuate au patruns elemente baroce, la moda in veacurile XVII-XVIII.
Initial, cinci bastioane si un imens sant cu apa serveau ca stavila impotriva atacatorilor iminenti. Izvoarele istorice spun ca aici s-ar fi desfasurat cununia fiicei lui Bethlen cu baronul Kemény Zsigmond, in anul 1719.
Castelul Bethlen dispunea de 14 camere pentru oaspeti, 4 camere de lux in diferite stiluri, spatii adecvate pentru banchete si intalniri private, plus o gradina mare cu vedere panoramica. Perioada de progres s-a prelungit pana dupa 1856, an in care castelul a devenit proprietatea familiei Brukenthal, baronul renovand intreaga cladire si infiintand o scoala agricola.
Din pacate, pentru 50 de ani castelul Bethlen a avut in anii mai recenti diverse alte intrebuintari care i-au adus pierderi irecuperabile. Edificiul a servit pe rand ca gradinita, inchisoare, carmangerie, cantina si sectie de sampanizare. Din pacate, frescele si multe alte obiecte de valoare s-au pierdut, au fost furate ori sunt in prag de distrugere. Scara interioara, de pilda, in forma de spirala care era o adevarata minunatie, a fost deposedata de impresionantele sculpturi care ii dadeau farmecul.
Constructia istorica merita vizitata si pentru Muzeul de Stiinte ale Naturii pe care il adaposteste. Amplasata pe o terasa a Tarnavei, inconjurata de mlastini si balti, se mai gaseste o fortareata cu peste 1000 de ani mai veche (sec. I) dar in stare de ruina. Localitatea Cetatea de Balta este situata la 21 km de Blaj, pe drumul judetean DJ 107.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro