Localitatea unde si-a petrecut ultima parte a vietii Leonardo da Vinci, Ambroise, se situeaza la confluenta raurilor Loara si Masse. Pe langa renumele international castigat prin asocierea cu faimosul artist si inventator italian, un al doilea “motor” turistic si cultural il constituie in zilele noastre castelul Ambroise. Inca din perioada galo-romana, platoul inalt care domina centrul Vaii Loarei a fost apreciat pentru calitatea strategica, lucru dovedit de prezenta timpurie (sec VIII) a unei fortificatii.
Castelul Ambroise a fost construit de Carol al VIII-lea pe locul unei fortarete mai vechi care se afla intr-o zona anevoios de atacat. Atasat sufleteste de oras, Carol al VIII-lea a fost cel care a dorit sa-i redea splendoarea de dinainte de dominatia engleza, care-i adusese mari prejudicii, hotarand reconstruirea totala a fortaretei. Pentru a construi castelul intr–o maniera noua, renascentista, a apelat la serviciile a doi arhitecti italieni: Dominique de Cortone si Fra Giacondo. L–a adus apoi, special, pe horticultorul italian Pacello de Mercogliano, care a amenajat parcul si gradinile castelului.
Ridicarea unui pod peste Loara la inceputul Evului Mediu a condus la intarirea defensivei castelului si, cu timpul, chiar la dezvoltarea economica, prin intensificarea relatiilor de schimb cu regiunile mai indepartate.
Se spune ca 250 de oameni au lucrat zi si noapte la construirea fortificatiei care cuprindea mai multe corpuri, cele mai importante fiind: capela Saint – Hubert, turnul lui Cesar, aripa care cuprindea locuinta regelui, cladirea devenind magnifica.De atunci, castelul a fost alcatuit din doua corpuri de locuinte: unu cu fata la Loara, orientat spre nord, care exista si astazi, celalalt spre sud, care nu a rezistat timpului.
Maretia si celebritatea au fost aduse insa de regele Francois I. In 1515 acesta l-a invitat pe Leonardo da Vinci (artistul avea pe atunci 64 de ani) sa–si stabileasca resedinta la Amboise sau in apropiere, la Manoir du Clos-Luce, lucru care s-a si petrecut.
La 500 m de castel, urcand, se ajunge la resedinta in care Leonardo da Vinci a trait ultimii trei ani din viata. Elegantul conac prezinta machetele inventiilor sale, 40 la numar, executate pe baza schitelor originale cu materiale din epoca, special pentru muzeu, intre care aeroplanul, parasuta, tancul etc.
Amboise isi pastreaza intacta maretia in secolele urmatoare, aici semnandu–se in martie 1560 tratatul care reglementa raporturile dintre protestanti si catolici.
7 octombrie 2013
I. C.
editor artline.ro