- Islanda are o foarte veche traditie in ceea ce priveste constructia caselor din pamant. Chiar daca mai bine de 40% din pamanturile din Islanda au fost candva acoperite cu paduri atunci cand pentru prima data vikingii s-au stabilit pe teritoriul acestei tari, lemnul a fost consumat destul de repede, fie pentru foc, fie pentru construirea caselor.
Dupa ce lemnul devenise un material foarte rar, cel mai la indemana material folosit pentru a construi locuinte a fost pamantul, intrebuintat de vikingi, dar si de alte civilizatii, fiind si pentru romani o tehnica cunoscuta.
Cladirile moderne din Islanda folosesc astazi modelul simplelor case de odinioara, acest lucru fiind precum o franghie ce leaga prezentul de trecut.
Pamantul are partile lui pozitive, dar si negative atunci cand este folosit ca material principal pentru a ridica o locuinta. Este greu, nu se modeleaza usor si este predispus eroziunii. Din multe puncte de vedere este un material de constructie ideal. Este ieftin si usor de gasit, iarna pastreaza incaperile calde, vara racoroase si este rezistent la foc.
Datorita rezistentei in fata focului, a fost mult timp intrebuintat ca material de constructie pentru ridicarea caselor si fermelor din zonele predispuse la incendii. Multe familii au preferat sa se adaposteasca in case construite din pamant si sa foloseasca lemnul pentru hambare si alte anexe ale casei.
Casele din pamant ofera chiar si astazi adapost multor familii din diverse colturi ale lumii.
Multe persoane prefera sa isi petreaca zilele de concediu intr-o zona cu astfel de case, catalogate drept muzee in miniatura.
Islanda se mandreste cu un astfel de muzeu al caselor din pamant ce prezinta publicului cateva modele traditionale de constructii din pamant.