Locuintele traditionale in Marea Britanie sunt solide, construite din caramida sau piatra, foarte sobre si in acelasi timp elegante, culorile folosite pentru exterior variind in functie de regiune. O casa tipica, fara etaj, are doua dormitoare, o sufragerie, bucatarie si baie. Daca cei mai multi dintre britanici isi doresc o casa traditionala, cu etaj, preturile ii obliga adesea sa aleaga un apartament sau o casa mai modesta. La Londra, de exemplu, mai bine de jumatate din locuitori ocupa apartamente.
Cei mai multi englezi locuiesc in zone urbane, orasele marindu-se tot mai mult, de la an la an, pentru a face fata numarului in crestere al locuitorilor. Intre 1985 - 1998, 7000 de hectare, ce faceau parte din ferme, spatii rurale, au fost transformate in fiecare an pentru a oferi suprafata necesara unor locuinte incadrate in noi spatii urbane.
Majoritatea britanicilor prefera sa isi cumpere locuinta decat sa o inchirieze, aproximativ doua treimi dintre locuitorii Regatului Unit avand cel putin o casa in proprietate sau platind rate pentru una. Restul, din diverse considerente, in principal financiare, prefera sa locuiasca in apartamente si case inchiriate, fie de la proprietari particulari, fie oferite de consiliile locale. Cei care isi cumpara locuinta apeleaza cel mai adesea la ipoteca, platind o suma lunara, pe o perioada de pana la 25 de ani, mult mai convenabil decat daca ar plati totul la inceput.
Principala problema cu care se confrunta cei care vor sa isi cumpere o casa este pretul tot mai mare. Daca in 1989 o locuinta noua, fara nimic special, costa in medie 40.000 lire sterline, in 2001 pretul ajunsese la 85.000 lire. Si intre orase si regiuni diferentele sunt foarte mari : o locuinta in Londra costa in medie aproape 200.000 lire sterline, in timp ce in localitatile din nordul Angliei o casa similara poate fi cumparata pentru 70.000 lire. Iar preturile continua sa creasca de la un an la altul, facand dintr-o locuinta un vis adesea prea indepartat.
Orasul Londra are o suprafata de peste 620 mile patrate si este cel mai populat oras din Uniunea Europeana, cu peste sapte milioane de locuitori, in medie 4.539 locuitori/kilometru patrat, fiind urmat de Paris. La ultimul recensamant, din 2001, in Londra locuiau 7.172.091 persoane, in crestere cu 20.000 pe an din 1984.
Londra este capitala in care diversitatea etnica este impresionanta, putand fi intalnite peste 270 de nationalitati. Mai bine de un sfert din populatia londoneza are alte origini etnice, vorbindu-se peste 250 de limbi si dialecte diverse, in afara limbii engleze.