Unul dintre sunetele cele mai relaxante este cel al apei in cadere. Este cunoscut faptul ca privitul unei ape curgatoare si ascultarea sunetului acesteia are efecte benefice asupra mentinerii sanatatii mentale si a echilibrului emotional. Introdusa in casele noastre in primul rand pentru a ne asigura confortul, apa a devenit si un element decorativ, respectiv o piesa importanta in designul interior.
Gradinile si curtile exterioare au fost primele care au beneficiat de frumusetea fantanilor arteziene, folosite la inceput in Grecia si Roma antica. Doar cei mai instariti isi puteau permite o fantana cu sculpturi grandioase si jocuri de apa deosebite. Cu timpul, fantanile arteziene de mici dimensiuni au fost introduse si in designul interior, devenind punctul central al incaperii.
Pe acelasi principiu ca si fantana arteziana, dar cu un efect mult mai mare asupra design-ului de interior, a fost construita perdeaua de apa. Peretele de apa (sau perdeaua de apa) creeaza o atmosfera relaxanta cuta si atrage intotdeauna privirea vizitatorului. In afara de funcia decorativa, acesta aduce si alte beneficii: poate fi folosit si ca perete despatritor, revigoreaza aerul din incapere, iar apa capteaza bacteriile si praful din spatiul unde este asezat.
Utilizarea peretelui de apa ca separare spatiala a zonelor de odihna, de intalnire sau a zonelor de fumat poate functiona ca un perete obisnuit, ce te cufunda intr-o lume diferita. Acest perete despartitor poate fi realizat prin caderea lina a apei in cascada sau cu ajutorul altor elemente, curgerea apei fiind aplicata pe peretii deja existenti din sticla, panouri din piatra, marmura.
Pentru a integra cat mai bine in decorul incaperii acest perete imaginar putem folosi sub perdeaua de apa un fundal dat de o fotografie sau de un afis. Peretele de apa poate fi aplicat si ca un substitut pentru sticla mata. Acesta infrumuseteaza aspectul interior dar functioneaza si ca o bariera, diminuand vederea directa dintre spatiile pe care le separa. Un alt avantaj al acestor elemente decorative consta in faptul ca nu au nevoie de conectare la o sursa de apa curenta. Acestea au propriul sistem de reciclare a apei si exista posibilitatea reglarii debitului.
Anumite instalatii completeaza jocul apei cu jocuri de lumini si de sunet. Acest element decorativ poate fi amplasat in orice camera cu conditia de a fi adaptat la tipul si la dimensiunea incaperii. Instalatia poate avea forme, culori si dimensiuni diferite, astfel, alegerea modelului potrivit care sa se potriveasca cu aspectul camerei nu va fi una dificila.
Sursa foto: 1,2
14 Mai 2013
A.I.
editor artline.ro