Liviu Rebreanu s-a nascut in satul Tarlisiua din judetul Bistrita Nasaud la 27 noiembrie 1885. Studiile gimnaziale le face in Nasaud, unde este coleg de clasa cu George Cosbuc. De aici continua in Sopron scoala militara ca mai tarziu sa fie absolventul Academiei militare Ludoviceaum din Budapesta, activand mai apoi ca ofiter la Gyla. In anul 1908 demisioneaza din armata, un an mai tarziu stabilindu-se la Bucuresti.
Marele romancier debuteaza in revista "Luceafarul" din Sibiu in anul 1908 cu nuvele, iar in 1909 in revista "Convorbiri critice" din Bucuresti. Romanul "Ion" apare in 1920, reprezentand si primul mare succes al sau. Datorita acestei opere Liviu Rebreanu este premiat de catre Academia Romana. Autorul nu se opreste aici: doi ani mai tarziu publica "Padurea spanzuratilor", roman care a fost tradus in peste 10 limbi. Pe langa faptul ca scria, Rebreanu a ocupat diferite functii, printre care si cea de director al Teatrului National din Bucuresti.
In ultimii ani de viata Liviu Rebreanu a avut o viata dezorganizata, desi in scrierile lui disciplina reprezenta o metoda de lucru. Pierdea nopti in sir, seara de seara se aseza la birou si nu iesea pana in zorii zilei indiferent daca scria sau nu, daca avea inspiratie sau nu, bea extrem de multa cafea si consuma cinci pachete de tigari pe zi, dupa cum sustine fiica sa. Noptile lungi de truda, „cu mare abuz de cafea si de tutun" (Tudor Vianu) i-au pus capat zilelor, in anul 1944 la 1 septembrie si este inmormantat la cimitirul Bellu.
In urma sa au ramas adevarate capodopere cunoscute in lumea intreaga, dar si un minunat muzeu aflat in satul natal. Acesta este gazduit intr-o casa taraneasca specifica zonei, reconstituita in anul 1957 de catre fiica sa cu ajutorul localnicilor in locul in care se afla casa parinteasca. Aici sunt expuse obiecte care au apartinut autorului, fotografii de familie, volume si editii ale scrierilor care au aparut atat in tara cat si in strainatate, etc. in acest muzeu pot fi vazute si hainele Anei din romanul Ion. Personajele sunt reale, au trait in acest sat si au avut povesti de viata nemaipomenite. Ana - personajul real - a murit acum 20 ani in acest sat, o parte din povestea vietii ei fiind asternuta pe hartie de marele prozator.