Poetul, prozatorul si jurnalistul Mihai Eminescu s-a nascut in satul Ipotesti la data de 15 ianuarie 1850. Casa parinteasca a fost ridicata pe mosia cumparata de Gheorghe Eminovici in acelasi an, fiind prevazuta cu un salon, un birou pentru capul familiei si un dormitor pentru mama si surorile poetului. Arhitectura de epoca este tipic taraneasca, avand un singur nivel si cerdac sprijinit de stalpi de lemn.
Locuinta a apartinut familiei Eminovici pana la moartea caminarului Gheorghe Eminovici in anul 1884, cand ramane nelocuita si lasata sa se degradeze. O fotografie din prima jumatate a secolului XX surprindea la acea vreme starea precara in care se afla.
Casa parinteasca a luceafarului poeziei romanesti avea sa fie daramata din temelie in vara anului 1924, declansand reactii in radul studentilor din Botosani. Proprietara mosiei Ipotesti, Maria Papadopol, dona in aceasta imprejurare locul pe care se afla locuinta spre a fi reconstruita.
In anul 1940 are loc inaugurarea primului muzeu dedicat lui Mihai Eminescu. Si acesta avea sa fie recladit 39 ani mai tarziu pentru a se respecta structura originala a cladirii. Dintre obiectele pe care veti avea posibilitatea sa le admirati in interior unele au apartinut familiei Eminovici iar altele provin din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.
Alte obiective turistice din Ipotesti care isi leaga numele de cel al marelui poet mai sunt: bisericuta familiei Eminovici, cumparata de Raluca Eminovici in schimbul a 250 de galbeni si "lacul codrilor albastru" care l-a incantat si inspirat pe copilul Eminescu. Pentru opera umitoare si profunzimea sa artistica, Mihai Eminescu va ramane totdeauna un reprezentant de sema al culturii romanesti si universale.