La Campulung Moldovenesc puteti gasi un muzeu unic in lume, amenajat in casa unui etnograf. Nu mai putin de 5.300 de linguri din lemn, adunate de-a lungul timpului din zeci de tari de pe toate continentele, sunt expuse in casa regretatului etnograf Ioan Tugui din centrul orasului Campulung Moldovenesc. Colectionarul a murit in anul 1978, muzeul pe care l-a infiintat fiind ingrijit apoi de nepoata sa, profesoara Elena Mateescu. Colectia este inestimabila si inclusa in patrimoniul cultural national. Lingurile sunt realizate din 130 de specii de lemn.
Simple sau pictate, exponatele sunt grupate materialul din care sunt confectionate, motivele decorative si mesterii care le-au realizat. Cele mai multe sunt din Bucovina. Linguri de la stana, pentru smantanit sau luat spuma din supa, exponatele sunt diverse si decorate cu motive astrale, flori de camp, de padure, flori, spice, incrustate cu margele, argint sau arama.
Aici puteti vedea si „lingurile logodnicilor“ si cele din „zestrea miresei“. Exista si „lingura calicului“, mai lata decat celelalte, precum si o „lingura galagioasa“, pentru barbatii care au neveste cicalitoare.
Colectia este deosebit de bogta si include si linguri folosite de personalitati precum Mihail Kogalniceanu sau Mihail Sadoveanu.
Unele dintre linguri sunt foarte vehi, valoroasa fiind „lingura geamana“, datand de la 1825. Si mai veche este o lingura de pe vremea imparatesei Maria Tereza, cand Bucovina s-a aflat sub ocupatie austro-ungara.