Blazon:
Hanovra, fost electorat al Sfantului Imperiu, a devenit regat independent al Confederatiei germanice in anul 1815, formandu-se din unificarea mai multor principate medievale: ducatul de Bremen, principatul de Luneburg, comitatul de Hoya si de Diepholz. Mostenitoarea unuia dintre aceste teritorii s-a casatorit in jurul anului 1100 cu Henric cel Negru, din casa Welfilor, care dobandise ducatul Bavariei in anul 1070. Fiul acestora, Henric cel Trufas, devenit duce de Bavaria si de Saxonia, si-a intins dominatia asupra aproape intregii viitoare Hanovre, gratie casatoriei cu mostenitoarea tinuturilor Brunswick, Nordheim si Supplinburg – Gertrude.
Nepotul sau de fiu - Otto Copilul a fost, insa, deposedat de cele mai multe dintre statele sale; din cele ramase sub stapanirea sa formandu-se, in anul 1235, ducatul de Brunswick. Acest ducat a fost impartit ulterior intre diferitele ramuri ale urmasilor lui Otto. Cele doua ramuri principale au fost: cea care descindea din Ernest I: Brunswick – Wolfenbuttel (intemeietor: Henric) si cea care descindea din Wilhelm, duce de Luneburg (avandu-l ca sef pe Ernest - August).
George I, fiul lui Ernest August si al Sofiei – nepoata regelui Angliei, Iacob I Stuart – i-a urmat la tronul Marii Britanii reginei Ana Stuart, astfel ca dinastia a domnit simultan in cele doua state: Hanovra si Marea Briatanie, fara ca acestea sa fie unite.
Arborele genealogic: