Casa Batllo este prima din cele doua cladiri grozave reproiectate de Antoni Gaudí, pe strada Passeig de Gracia din Barcelona, cealalta fiind La Pedrera. Construita in anul 1877, cladirea a fost remodelata si personalizata intr-o maniera neconventionala intre anii 1905-1907.
Fatada imobilului arata cum ar fi fost constuita din cranii si oase, lucru care, totusi, mai mult surprinde decat sa infricoseze vizitatorii. Nu este de mirare ca localnicii mai numesc cladirea "Casa dels ossos" ("Casa Oaselor"), de la infatisarea sa organica.
In mod categoric, natura a servit ca sursa primara de inspiratie lui Gaudí. Partea centrala a fatadei infatiseaza suprafata unui lac cu nuferi, plasand privitorul in atmosfera artistica a pictorului impresionist Claude Monet. Suprafata ondulata se compune din 330 de fragmente de ceramica policroma, confectionate de Gaudí si Jujol pe parcursul sederii lor in Majorca, cu ocazia restaurarii Catedralei din Palma.
Casa a fost proiectata pentru Josep Batllo, un aristocrat bogat din cartierul Eixample, care a si trait pentru o vreme, impreuna cu familia, la primele doua etaje. Cat priveste stilurile arhitectonice cu care se afla in rezonanta, mentionam pe cel modernist si Art Nouveau.
O portiune considerabila a fatadei este decorata cu un mozaic compus din bucati marunte de ceramica colorata, care a iscat multiple interpretari. Acoperisul arcuit a fost deopotriva asemanat de unele persoane cu spatele unui dragon. Un mit urban care circula in Barcelona spune ca ar infatisa chiar balaurul rapus cu lancea de Sf. Gheorghe in reprezentarile iconografice crestine.
Daca decizi sa arunci o privire si in interior te vei convinge indata cata atentie a acordat Gaudí detaliilor. De pilda, facand apel la cateva “artificii”, prin pozitionarea si dimensionarea corespunzatoare a geamurilor, arhitectul a reusit sa obtina conditii uniforme de iluminare in toate incaperile casei.
Vizitatorii Casei Batllo au la dispozitie ghiduri audio in zece limbi (in engleza, spaniola, catalana, franceza, germana, italiana, portugheza, rusa, chineza si japoneza), care ofera numeroase informatii legate de cladire si de maestrul care a desavarsit-o. Atat exteriorul, cat mai ales cele aflate inauntrul Casei Batllo, capata tente futuriste datorita liniilor fluide si a coridoarelor in forma de parabola.
Cladirea este legata organic, in sens fizic, de alte doua constructii simbol din Barcelona: Casa Amatller, opera a arhitectului Puig i Cadafalch si Casa Lleo Morera, a lui Domenech i Montaner. Toate trei au fost proiectate intr-o lumina diferita a stilului modernist, in ceea ce pare sa fi fost o competitie intre arhitecti la vremea respectiva. Casa Batllo este deschisa in fiecare zi din an intre 9,00 si 21,00, ultima intrare fiind de la ora 20,20.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro