Casa Alba (The White House) este resedinta oficiala a presedintelui Statelor Unite ale Americii si unul dintre cele mai cunoscute simboluri de peste ocean. In fiecare zi, aproximativ 6,000 de vizitatori interesati sa descopere lucruri fascinante ii calca pragul. Prima persoana care a intrebuintat denumirea sa a fost presedintele Roosevelt in anul 1902.
Asemenea poporului pe care il reprezinta, chiar daca nu se mandreste cu un trecut prea bogat, Casa Alba are o poveste din care putini deosebesc legenda de adevar. Spre deosebire de alte monumente declarate cu ostentatie unice pe glob, Casa Alba satisface partial acest deziderat. Aceasta fiindca cunoastem cel putin doua “surori gemene” despre care s-a vorbit prea rar si putin pana acum.
Constructia faimosului edificiu a inceput in 1792, cu contributia multor sclavi de pe continentul african, si a putut fi dat in folosinta abia la 1 noiembrie 1800. Contrar asteptarilor, primul presedinte care si-a stabilit resedinta in Casa Alba nu a fost George Washington ci John Adams.
Cand arhitectul Pierre Charles L'Enfant a elaborat planurile pentru Washington DC, acesta a solicitat de asemenea elaborarea unui grandios palat presidential. Chiar daca ideea a fost discreditata iar edificiul a fost realizat la scara mai redusa, Casa Alba a ramas cea mai mare din America pana la Razboiul Civil.
Casa Alba a fost proiectata de James Hoban, un architect nascut in Irlanda care studiase in orasul Dublin. Se spune ca James Hoban si-ar fi intemeiat planurile pentru noua cladire pe acelea intocmite pentru Casa Leinster, resedinta ducilor de Leinster din Irlanda. De aici legatura sesizata cand privesti cele doua obiective despartite geografic de mii de kilometri. Leinster House functioneaza in prezent ca sediu al Parlamenului irlandez.
Casa Alba a fost remodelata de numeroase ori. La inceputul secolului al XIX-lea, presedintele Thomas Jefferson a solicitat sprijin arhitectului Benjamin Henry Latrobe pentru cateva ajustari. In 1824, arhitectul James Hoban a adaugat porticele pe baza planurilor lui Latrobe. Porticul eliptic sudic pare sa reflecte arhitectura unei case elegante din Franta, din anul 1817: Chateau de Rastignac.
Sursa foto: wikipedia.org, about.com
I. C.
editor artline.ro