Casa este monument istoric de categoria A si se afla in cartierul Vadeni din municipiul Targu-Jiu.
Lucrarile incep peste doua luni
Suma alocata pentru inceperea lucrarilor de refacere se ridica la 300.000 de lei. Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) a acordat, prin Planul National de Restaurare, 100.000 de lei, iar Inspectoratul de Stat in Constructii a pus la dispozitie, in baza unui parteneriat cu MCC, inca 200.000 de lei.
Olimpia Bratu, directoarea Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National (DJCCPN) Gorj, a precizat ca lucrarile vor incepe peste doua luni. „Exista un proiect de restaurare. Lucrarile vor incepe dupa organizarea licitatiei. Procedurile vor dura in jur de doua luni”, a declarat Olimpia Bratu.
Casa fost construita intre anii 1699-1710 de catre Cornea Brailoiu, mare ban al Craiovei, utilizand ca baza pivnitele masive din caramida si folosindu-se de mesterii care construisera palatul cumnatului sau, domnitorul Constantin Brancoveanu, de la Potlogi.
Istorie zbuciumata
Casa „Cornea Brailoiu” are o istorie zbuciumata. Pana in 1975, aici a functionat un orfelinat, dupa care a fost preluata de Muzeul Judetean Gorj in vederea restaurarii. Lucrarile au inceput, dar au fost abandonate la putin timp.
In anul 1987, prim-secretarul judetului Gorj, Vasile Bulucea, a luat decizia sa o transforme in casa de oaspeti a PCR si, astfel, au inceput din nou lucrarile de restaurare, care ajunsesera aproape de finalizare, dar au fost oprite imediat dupa caderea regimului comunist. Cladirea a trecut apoi in patrimoniul Oficiului Judetean pentru Turism Gorj, care a incercat sa finalizeze lucrarile, dar nu a reusit din cauza lipsei fondurilor.
Cea mai veche cladire laica din judetul Gorj a fost trecuta apoi de la o institutie la alta, timp in care s-a degradat continuu. „A trecut ba la Consiliul Judetean Gorj, ba la Ministerul Culturii, dupa care a intrat in patrimoniul Primariei Targu-Jiu, in proprietatea careia se afla si in prezent”, a spus Iulian Camui, arhitect si specialist in restaurari de monumente istorice.
Acesta a intocmit in 1994 si un proiect de restaurare a monumentului, ce a fost actualizat zece ani mai tarziu si va sta la baza efectuarii lucrarilor care vor incepe peste putin timp. In tot acest timp, Casa „Cornea Brailoiu” a fost pradata in permanenta, din cauza lipsei pazei.
„S-a furat si se mai fura si acum. Casa era aproape gata in 1990, dar au fost sustrase o mare parte din elementele de constructie, de la acoperis, pana la caramizi si pietre din structura beciului. Acestea sunt in curtile localnicilor din zona. Au furat mai mult copiii de la centrul de plasament care a functionat in apropiere si care duceau apoi materialele localnicilor. Politia nu a facut nimic”, a mai spus arhitectul Iulian Camui.
In prezent, Casa „Cornea Brailoiu” este o ruina. Doar o parte din zidurile casei mai sunt in picioare. Cladirea este inconjurata de o vegetatie luxurianta, iar localnicii mai vin, la sfarsit de saptamana, la un gratar in curtea acesteia.