Celebru astazi datorita seriei de carti pentru copii din lumea Oz (nu mai putin de 14 volume, desi primul este in continuare cel mai cunoscut), L. Frank Baum a fost un autor prolific, publicand peste 40 de volume, cateva zeci de povestiri, poeme, scenarii. Insa pe masura succesului a fost si ghinionul care parea sa insoteasca "arhiva" sa de scriitor, nu putine dintre scrierile sale fiind distruse sau pierdute. Atunci cand teatrul sau din Richburg, New York, SUA, a fost distrus intr-un incendiu, autorul se putea acuza pe sine pentru lipsa de prevedere, pierzand in flacari cateva manuscrise cu piesele sale, pe care nu le-a mai rescris vreodata. Insa nu mai putin de trei romane si cateva povestiri ar fi suferit aceeasi soarta, fiind insa distruse de sotia lui Baum (sau cel putin asa a sustinut fiul autorului). A fost oare adevarat? S-au pierdut in alta parte? Asteapta un editor sau Baum insusi a ales sa le distruga?
2. Suflete moarte de Nikolai Gogol
La inceputului anului 1852 Gogol terminase cel de al doilea volum al capodoperei sale, Suflete moarte, si poate ca era cea mai buna dintre cartile sale. Sau cel putin asa isi imagineaza astazi admiratorii acestui scriitor care in luna ianuarie se lupta cu boala care il chinuia de multa vreme si mai ales cu o puternica depresie. Face o parte din corecturi, este aparent multumit de paginile scrise, poate ca isi imagina din nou care va fi destinul marelui sau roman, insa in luna februarie ii este tot mai rau. Ii trimite o ultima scrisoare mamei pe 10 februarie si in noaptea urmatoare arde integral manuscrisul, alaturi de (se pare) alte hartii si pagini, pe care le considera mai putin importante. Nu s-au pastrat note sau planuri privind continuarea. Gogol a murit pe nu peste multa vreme, si in ciuda sperantelor nu s-a gasit vreodata nu doar o copie a volumului doi din Suflete moarte, dar nici macar un rezumat sau cateva file.
3. Mai multe comedii ale lui Moliere
Cei trei doctori sau Doctorul indragostit sunt doar doua piese scrise de Moliere si pierdute astazi, probabil pentru totdeauna, daca printr-un miracol nu vor fi gasite copii ale manuscriselor prin vreo arhiva prafuita si uitata. Se pare ca dintre piesele scrise de popularul dramaturg, care inca din timpul vietii devenise un adevarat maestru pentru admiratorii si colegii de generatie (dar si un opozant teribil pentru dusmanii sai, nu putini) ar fi cel putin sase astfel de creatii disparute pentru totdeauna. Ce s-a intamplat cu manuscrisele, de ce nu au fost publicate, de ce nu mai gasim nicio copie? Asa cum se intampla si cu o presupusa traducere a unei carti de Titus Lucretius Carus, De Rerum Natura.
4. Un roman fara titlu scris de Hemingway
Pentru cei indragostiti de opera lui Ernest Hemingway un incident (care pentru orice autor ar capata dimensiuni de tragedie) este binecunoscut. In decembrie 1922, pe cand se afla in Elvetia, Hemingway i-a cerut sotiei sale, Elizabeth Hadley Richardson, sa ii aduca tot ce scrisese pentru a prezenta lucrarile unui editor, Lincoln Steffens pe numele sau.
Sotia a pus totul intr-un mic geamantan (inclusiv copiile, nu doar originalele) absolut tot ce a gasit in apartamentul parizian si a pornit la drum cu trenul. Ar fi trebuit sa ajunga in scurta vreme, insa in Gare de Lyon a coborat sa isi ia o sticla de apa. Pret de cateva minute manuscrisele au ramas in compartiment, nepazite. Si au disparut pentru totdeauna, sigur luate de cineva care isi imaginase ca in interior trebuie sa fie ceva cat de cat valoros material. Practic aproape tot ce scrisese Hemingway in tinerete a disparut pentru totdeauna, si regasirea fie si partiala a scrierilor ar fi o adevarata bomba in lumea literara. Printre pagini se gasea si o buna parte dintr-un roman, fara titlu, despre Primul Razboi Mondial.
Foto: amazon.com, wikipedia.org