inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Cartile lui Eliade raman cele mai apreciate

0 Comentarii
Dan C. Mihailescu crede ca 2006 a fost un an cuminte, de consolidare, nu de salturi.

"Ca si in politica mare, domina asteptarea, cu tatonari, regrupari si mici zvacniri compensatorii. Fringe-ul a avansat catre mainstream, insurgenta s-a tocit, reactiunea a obosit, iar polemismul gaunos parca s-a mai astamparat. An de tasare", crede Dan C. Mihailescu.

"Paseist neconditionat fiind, din 5 titluri permise, numaidecat pun pe primul loc "Jurnalul portughez" al lui Mircea Eliade si memoriile Marucai Cantacuzino ("Umbre si lumini, amintirile unei printese moldave").

Apoi cele trei jubilatii vizuale care sunt volumele editate de Emanuel Badescu la Fundatia Pro, "Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I" si - cum altfel? - "Dictionarul biografic al literaturii romane", editat de Aurel Sasu. Am ezitat putin intre romanele publicate de Petru Cimpoesu, Radu Aldulescu si Ion Manolescu, dar optez pentru "Derapaj"-ul celui din urma.

Tot acum am facut cunostinta cu Orhan Pamuk, gratie traducerii sale la Curtea Veche cu doua luni inainte de-a lua Nobelul. Pentru multi dintre noi, "Ma numesc Rosu" ar trebui sa dea fiori precum Veacul marquezian de singuratate de acum trei decenii", considera Dan C. Mihailescu.

Anul acesta, cand s-au implinit 20 de ani de la moartea lui Mircea Eliade, revista "Romania literara", cu sprijinul Fundatiei Anonimul, a ales drept "Cartea anului" monografia "Mircea Eliade, prizonierul istoriei", scrisa de istoricul Florin Turcanu.

"Teodosie cel Mic" s-a facut mare

Criticul Daniel-Cristea Enache a ales cele mai bune titluri ale anului din afara Editurii Corint, pentru care lucreaza: "Interpretare si rationalitate", de Paul Cornea, Polirom, "Intamplari derizorii de sfarsit", Angela Marinescu, Vinea, "Teodosie cel Mic", de Razvan Radulescu, Polirom, "Christina Domestica si Vanatorii de suflete", de Petru Cimpoesu, Humanitas, "Scrisorile unui fazan", de Alexandru Musina, Cartier.

Paul Cernat apreciaza "numeroasele titluri importante sau macar interesante iesite de sub tipar", apoi valul de traduceri spectaculoase, imbunatatirea graficii de carte.

Primele cinci titluri alese de critic, intr-o ordine neierarhizata, pe genuri sunt: "Interpretare si rationalitate", de Paul Cornea (teorie si critica literara - Polirom), "Copilaria la romani", de Adrian Majuru (eseu istoric - Compania), "Teodosie cel Mic", de Razvan Radulescu (proza - Polirom), "Lucrari in verde sau pledoaria mea pentru poezie", de Simona Popescu (poezie - Cartea Romaneasca), "Nascut in U.R.S.S.", de Vasile Ernu (eseu memorialistic), Polirom.

Pentru Luminita Marcu, comentator al literaturii noi, importante sunt cartile aparute in colectia Ego.Proza a Editurii Polirom. "Dintre ele, cele mai interesante mi se par cele semnate de Ion Manolescu, Ana Maria Sandu, Maria Manolescu, Razvan Radulescu, Dan Miron, Filip si Matei Florian, Cezar-Paul Badescu.

Cred ca sunt deja nume importante ale fenomenului literar actual, iar cartile lor duc literatura romana de azi intr-o sincronizare asteptata cu ceea ce se intampla in afara", conchide Luminita Marcu.

Se citeste din ce in ce mai putin

Criticii nu iarta totusi minusurile editoriale ale anului. "Regret ca nici pana acum n-a aparut volumul V din "Dictionarul general al literaturii romane" si ca "anul Eliade" nu a fost indeajuns de "alintat si descantat" mediatic", spune Dan C. Mihailescu.

"Dezamagiri? Nu prea multe, poate fiindca nu am avut cine stie ce amagiri - mentionez totusi cateva esecuri flagrante: "Semnul Lunii", de Ilinca Bernea, "Apocalipse vesele si triste", de Cristina Cheveresan, "Garsoniera in centru", de Antoaneta Zaharia", spune Paul Cernat. La minusuri, criticul denunta adancirea in minorat a poeziei, debilitatea creativa in randul tinerilor autori.

"Minusurile editoriale tin de tirajele mici si de lipsa de raspuns pe masura a cititorilor din Romania. Se scriu carti din ce in ce mai bune, dar mi-e teama ca se citeste, la nivel general, din ce in ce mai putin. Ma intreb cum o sa iesim din aceasta fundatura", explica Luminita Marcu.

OFENSIVA LITERATURI ROMANE

Piata de carte a crescut

In 2007, piata de carte a crescut, ceea ce a permis, spre exemplu, Editurii Polirom o dezvoltare de peste 20a. "Am propus cateva colectii noi bine primite de cititori: "Traditia crestina", "Chic", "Cariera. Succes. Performante".

Am dublat practic oferta multimedia ca produse auxiliare ale cartilor pe care le editam. Imbucurator este faptul ca sunt tot mai multi autori romani de literatura contemporana ale caror tiraje au depasit pragul de 3.000-4.000 de exemplare (Norman Manea, Florina Ilis, Ioan T. Morar, Cecilia Stefanescu, Filip Florian, Cezar Paul-Badescu)", spune Silviu Lupescu, directorul Polirom.

"Incheiem anul cu peste 550 de titluri publicate (peste 400 titluri noi incluzand si Cartea Romaneasca) dintre care 100 de titluri aparute in Biblioteca Polirom", adauga Lupescu.

Cartea romaneasca. Doua volume de Alexandru Paleologu, "Bunul-simt ca paradox" si "Despre lucrurile cu adevarat importante", au fost cele mai solicitate titluri de la Cartea Romaneasca, editura administrata, din 2005, tot de Polirom.

Romanul "Cruciada copiilor", de Florina Ilis, piesa "Evanghelistii", a Alinei Mungiu-Pippidi, si volumul de poezie "Submarinul erotic", al lui Emil Brumaru, se afla si ele in topul celor mai bune vanzari.

Editura Polirom a premiat cu ocazia Sarbatorilor trei tineri autori: Filip Florian, Dan Sociu si Ioana Bradea. Filip Florian, care a lansat, in acest an, romanul "Baiuteii", a primit 2.000 de euro. Scriitoarea Ioana Bradea, autoarea romanului "Bagau", a primit o bursa de creatie in valoare de 1.500 de euro, iar Dan Sociu - 1.000 de euro.


 



Voteaza


Pe acelasi subiect: bursa | Orhan Pamuk
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

 The Shape of Water a castigat Oscarul pentru cel mai bun film
"The Shape of Water" a castigat Oscarul pentru cel mai bun film

Noul film regizat de Guillermo del Toro, The Shape of Water/Forma apei , este marele castigator al editiei din acest an a Premiilor Oscar. Nominalizat la nu mai putin de 13 categorii, pelicula i-a ...

 David Bowie is la Happy Cinema din Bucuresti
"David Bowie is" la Happy Cinema din Bucuresti

24 martie 2018, ora 18.00 Un fascinant documentar dedicat vietii si carierei lui David Bowie, unul dintre cei mai influenti, originali si controversati muzicieni ai ultimului secol, " David ...

IT Dansa in premiera la Bucuresti
IT Dansa in premiera la Bucuresti

28 noiembrie 2019, ora 20, Sala Mare, Teatrul National Bucuresti Compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona va sustine pentru intaia oara un spectacol in Romania, premiera facand parte ...

ABBA Tribute Band la Hard Rock Cafe
ABBA Tribute Band la Hard Rock Cafe

9 martie 2018, de la ora 22.30 Una dintre cele mai cunoscute trupe-tribut ale legendarei formatii suedeze, ABBA Tribute Band revine in Bucuresti pentru un nou concert pe data de 9 martie 2018, de la ...

David Garrett in concert la Bucuresti
David Garrett in concert la Bucuresti

8 si 9 iunie 2018, de la ora 20, Sala Palatului Violonistul David Garrett ajunge la Bucuresti in aceasta vara, si nu pentru un singur spectacol, ci pentru doua concerte pe 8 si 9 iunie 2018 la Sala ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline