"Ca si in politica mare, domina asteptarea, cu tatonari, regrupari si mici zvacniri compensatorii. Fringe-ul a avansat catre mainstream, insurgenta s-a tocit, reactiunea a obosit, iar polemismul gaunos parca s-a mai astamparat. An de tasare", crede Dan C. Mihailescu.
"Paseist neconditionat fiind, din 5 titluri permise, numaidecat pun pe primul loc "Jurnalul portughez" al lui Mircea Eliade si memoriile Marucai Cantacuzino ("Umbre si lumini, amintirile unei printese moldave").
Apoi cele trei jubilatii vizuale care sunt volumele editate de Emanuel Badescu la Fundatia Pro, "Bucurestii in imagini in vremea lui Carol I" si - cum altfel? - "Dictionarul biografic al literaturii romane", editat de Aurel Sasu. Am ezitat putin intre romanele publicate de Petru Cimpoesu, Radu Aldulescu si Ion Manolescu, dar optez pentru "Derapaj"-ul celui din urma.
Tot acum am facut cunostinta cu Orhan Pamuk, gratie traducerii sale la Curtea Veche cu doua luni inainte de-a lua Nobelul. Pentru multi dintre noi, "Ma numesc Rosu" ar trebui sa dea fiori precum Veacul marquezian de singuratate de acum trei decenii", considera Dan C. Mihailescu.
Anul acesta, cand s-au implinit 20 de ani de la moartea lui Mircea Eliade, revista "Romania literara", cu sprijinul Fundatiei Anonimul, a ales drept "Cartea anului" monografia "Mircea Eliade, prizonierul istoriei", scrisa de istoricul Florin Turcanu.
"Teodosie cel Mic" s-a facut mare
Criticul Daniel-Cristea Enache a ales cele mai bune titluri ale anului din afara Editurii Corint, pentru care lucreaza: "Interpretare si rationalitate", de Paul Cornea, Polirom, "Intamplari derizorii de sfarsit", Angela Marinescu, Vinea, "Teodosie cel Mic", de Razvan Radulescu, Polirom, "Christina Domestica si Vanatorii de suflete", de Petru Cimpoesu, Humanitas, "Scrisorile unui fazan", de Alexandru Musina, Cartier.
Paul Cernat apreciaza "numeroasele titluri importante sau macar interesante iesite de sub tipar", apoi valul de traduceri spectaculoase, imbunatatirea graficii de carte.
Primele cinci titluri alese de critic, intr-o ordine neierarhizata, pe genuri sunt: "Interpretare si rationalitate", de Paul Cornea (teorie si critica literara - Polirom), "Copilaria la romani", de Adrian Majuru (eseu istoric - Compania), "Teodosie cel Mic", de Razvan Radulescu (proza - Polirom), "Lucrari in verde sau pledoaria mea pentru poezie", de Simona Popescu (poezie - Cartea Romaneasca), "Nascut in U.R.S.S.", de Vasile Ernu (eseu memorialistic), Polirom.
Pentru Luminita Marcu, comentator al literaturii noi, importante sunt cartile aparute in colectia Ego.Proza a Editurii Polirom. "Dintre ele, cele mai interesante mi se par cele semnate de Ion Manolescu, Ana Maria Sandu, Maria Manolescu, Razvan Radulescu, Dan Miron, Filip si Matei Florian, Cezar-Paul Badescu.
Cred ca sunt deja nume importante ale fenomenului literar actual, iar cartile lor duc literatura romana de azi intr-o sincronizare asteptata cu ceea ce se intampla in afara", conchide Luminita Marcu.
Se citeste din ce in ce mai putin
Criticii nu iarta totusi minusurile editoriale ale anului. "Regret ca nici pana acum n-a aparut volumul V din "Dictionarul general al literaturii romane" si ca "anul Eliade" nu a fost indeajuns de "alintat si descantat" mediatic", spune Dan C. Mihailescu.
"Dezamagiri? Nu prea multe, poate fiindca nu am avut cine stie ce amagiri - mentionez totusi cateva esecuri flagrante: "Semnul Lunii", de Ilinca Bernea, "Apocalipse vesele si triste", de Cristina Cheveresan, "Garsoniera in centru", de Antoaneta Zaharia", spune Paul Cernat. La minusuri, criticul denunta adancirea in minorat a poeziei, debilitatea creativa in randul tinerilor autori.
"Minusurile editoriale tin de tirajele mici si de lipsa de raspuns pe masura a cititorilor din Romania. Se scriu carti din ce in ce mai bune, dar mi-e teama ca se citeste, la nivel general, din ce in ce mai putin. Ma intreb cum o sa iesim din aceasta fundatura", explica Luminita Marcu.
OFENSIVA LITERATURI ROMANE
Piata de carte a crescut
In 2007, piata de carte a crescut, ceea ce a permis, spre exemplu, Editurii Polirom o dezvoltare de peste 20a. "Am propus cateva colectii noi bine primite de cititori: "Traditia crestina", "Chic", "Cariera. Succes. Performante".
Am dublat practic oferta multimedia ca produse auxiliare ale cartilor pe care le editam. Imbucurator este faptul ca sunt tot mai multi autori romani de literatura contemporana ale caror tiraje au depasit pragul de 3.000-4.000 de exemplare (Norman Manea, Florina Ilis, Ioan T. Morar, Cecilia Stefanescu, Filip Florian, Cezar Paul-Badescu)", spune Silviu Lupescu, directorul Polirom.
"Incheiem anul cu peste 550 de titluri publicate (peste 400 titluri noi incluzand si Cartea Romaneasca) dintre care 100 de titluri aparute in Biblioteca Polirom", adauga Lupescu.
Cartea romaneasca. Doua volume de Alexandru Paleologu, "Bunul-simt ca paradox" si "Despre lucrurile cu adevarat importante", au fost cele mai solicitate titluri de la Cartea Romaneasca, editura administrata, din 2005, tot de Polirom.
Romanul "Cruciada copiilor", de Florina Ilis, piesa "Evanghelistii", a Alinei Mungiu-Pippidi, si volumul de poezie "Submarinul erotic", al lui Emil Brumaru, se afla si ele in topul celor mai bune vanzari.
Editura Polirom a premiat cu ocazia Sarbatorilor trei tineri autori: Filip Florian, Dan Sociu si Ioana Bradea. Filip Florian, care a lansat, in acest an, romanul "Baiuteii", a primit 2.000 de euro. Scriitoarea Ioana Bradea, autoarea romanului "Bagau", a primit o bursa de creatie in valoare de 1.500 de euro, iar Dan Sociu - 1.000 de euro.