Majoritatea cartilor cu mult erotism de pe piata autohtona vin din strainatate si starnesc discutii si controverse intre specialisti.
De joia aceasta, criticii si scriitorii aduc pentru vara literatura cu subiect erotic la terasa Twice din Bucuresti, intr-un program de intalniri cu publicul, moderate de Octavian Soviany.
La Paralela 45, regretatul scriitor Gheorghe Craciun a initiat in 2003 colectia `Biblioteca erotica`. La Editura Est au aparut celebrele titluri ale americanului Henry Miller, care a facut valva cu povestile luate din propria sa viata sexuala.
Editura Trei publica de cativa ani astfel de titluri si le-a adunat din martie in Colectia Eroscop, coordonata de celebrul autor de literatura de gen, Pascal Bruckner, impreuna cu Magdalena Marculescu.
`Luni de fiere`, cea mai cunoscuta carte a lui Bruckner, a carei ecranizare facuta de controversatul regizor Roman Polanski a starnit un nou scandal in 1992, s-a vandut cel mai bine in Romania in 20.000 de exemplare timp de sase ani.
`Belle de Nuit`, scrisa dupa modelul `Belle de Jour`, editata de Trei, a provocat in aceasta primavara exercitii de detectivistica literara pe seama autorului roman necunoscut.
Daca `Belle de Jour` s-a vandut in 15.000 de exemplare intr-un an de la editarea in Romania, `Belle de Nuit` cea autohtohna s-a dat in 10.000 de exemplare in mai putin de sase luni, potrivit Editurii Trei.
Si `Povestea povestilor` a lui Creanga a reiesit la lumina anul acesta la Humanitas, cu ilustratii ale lui Ioan Iacob. Desi, dupa moartea lui Gheorghe Craciun, anul trecut, directorul editorial Lucian Pricop de la Paralela 45 recunoaste ca n-a avut curajul sa duca mai departe colectia coordonata de acesta, recent, editura a publicat noi titluri `erotice` in colectia `Fictiune fara frontiere`.
Cele trei noi aparitii vin din Spania, `Fetisul piciorului`, de Vicente Mu:os Puelles, din America, `Sappho. Amorurile unei muze`, de Erica Jong, si de la Roma, `Numele tau scris pe apa`, de Irene Gonzales Frei.
Sex cu scandal in SUA
Desi nu are o colectie speciala de gen, Editura Polirom a publicat titluri care au provocat adevarate scandaluri in SUA secolului 20, de la `Lolita` lui Vladimir Nabokov la `Complexul lui Portonoy`, de Philip Roth pana la cartea lui Aris Fioretos, `Adevarul despre Sacha Knisch`.
SUCCES
Pascal Bruckner conduce Eroscopul
Printre editurile din Romania care afiseaza titluri de succes in colectiile de literatura erotica, Editura Trei are cel mai mare succes cu renumitul Pascal Bruckner.
El conduce colectia `Eroscop`, unde i-au aparut si patru titluri. Lucian Pricop, directorul editorial de la editura `Paralela 45`, marturiseste ca mult mai bine s-au vandut ghidurile pe teme sexuale decat cartile de fictiune cu subiect erotic.
BESTSELLERURI
1. `Luni de fiere`, de Pascal Bruckner, Trei - 20.000 de exemplare
2. `Fructul interzis`, de Nedjma, Trei - 15.000 de exemplare
3. `Belle de Jour. Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze`, Trei - 15.000 de exemplare
4. `Belle de Nuit. Aventurile intime ale unei prostituate de lux bucurestene`, Trei - 10.000 de exemplare
5. `Gradina parfumata`, de Seicul Nafzaoui, Paralela 45 - 9.700 de exemplare
6. `Amorurile unui print`, de Guillaume Apollinaire, Paralela 45 - 7.600 de exemplare
7. `Varstele lui Lulu`, de Almudena Grandes, Humanitas - 6.000 de exemplare
Ce spun criticii
`Complexe provinciale`
In opinia criticului Ion Bogdan Lefter, doar cartile cu erotism scrise de autorii straini atrag cititorii romani pentru ca acestia au `complexe provinciale`. Pe de alta parte, el crede ca aceste titluri nu pot avea mare succes la publicul autohton prea pudic.
`Erotismul este o tema foarte grea. Exista putine capodopere de gen si piata e plina de carti erotice foarte proaste`, spune tanarul critic Marius Chivu. Dintre cartile celebre ale unor autori controversati, dar recunoscuti in intreaga lume, el recomanda povestirile lui Anais Nin din volumul `Delta lui Venus`, aparut la Humanitas.
Marius Chivu povesteste ca a citit recent una dintre cele mai frumoase scene erotice in `Cavalerul inexistent`, de Italov Calvino, editata la Polirom. Aici, ajuns in castelul unei nimfomane, cavalerul din care nu exista decat armura o seduce pe aceasta intr-o noapte plina de erotism, dar fara sex propriu-zis.