J.K. Rowling, devenita celebra datorita seriei Harry Potter, le recomanda cititorilor de orice varsta propria lista de lecturi preferate, ce incepe cu Emma de Jane Austen si include Black Beauty de Anna Sewell (carte pentru copii ce pare sa nu-si fi pierdut in timp forta de atractie), Micutele doamne de Louisa May Alcott sau Poveste despre doua orase de Charles Dickens. Nu lipsesc nici Macbeth sau Iliada ori Lolita lui Nabokov.
Joyce Carol Oates (tradusa in Romania cu titluri ca Apa neagra, Valetul de pica sau Foxfire) declara intr-un interviu pentru The New York Times ca Lewis Carroll ramane autorul care a influentat-o cel mai mult si care in buna masura a inspirat-o, iar capodopera sa Alice in Tara Minunilor si continuarea acesteia, Alice in Tara Oglinzilor, titlul cel mai important.
Samuel Beckett, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura in 1969, vorbea adesea in scrisorile sale de cartile preferate (sau dimpotriva de cele care il dezamagisera). Dar dintre titlurile mentionate doua sunt surprinzatoare: primul este Ocolul Pamantului in 80 de zile de Jules Verne, iar cel de al doilea este De veghe in lanul de secara, de J.D. Salinger, despre care spunea ca i-a placut mai mult decat oricare alta carte citita de multa vreme.
R.L. Stine, prolificul autor al seriei Goosebumps, a ales dintre toate cartile citite un titlu de Ray Bradbury, Dandelion Wine, care l-ar fi marcat prin poezie stilului, stilul extraordinar si evocarea acelei copilarii perfecte care, cel mai probabil (dupa cum remarca Stine) nu a existat nicicand.
Ray Bradbury, un clasic al literaturii de anticipatie, alegea in afara eseurilor lui George Bernard Shaw sau a romanului Moby Dick, scris de Herman Melville, seria de romane publicate de Edgar Rice Burroughs avandu-l ca erou pe John Carter, amestec de science fiction si fantasy. Iar Bradbury insusi recunostea ca aventurile din aceste carti l-au facut nu doar sa descopere magia cititului, dar sa inceapa la randul sau sa scrie. Fara a se mai opri pentru tot restul vietii.
Jodi Picoult povestea ca daca preferata ei ramane Alice Hoffman, pe care o considera geniala, iar dintre titlurile de succes aparute in ultimii i-a placut mult Viata lui Pi (atat de mult incat si-ar fi dorit sa scrie) totusi romanul care a facut sa aleaga o cariera literara ramane si astazi Pe aripile vantului.
Neil Gaiman a fost profund marcat de saga lui C.S. Lewis, Cronicile din Narnia. Citind si recitind volumele seriei a realizat pentru prima oara nu doar cat de important este sa poti spune o poveste folosind cuvinte, dar ca dincolo de tot ceea ce citesti este cineva, un autor care povesteste totul. Si de ce sa nu devii la randul tau acel autor?