Credea cineva ca Immanuel Kant a scris o literatura speculativa agresiva? Mda... sa-l incerce pe Egan. Dupa aia o sa treaca prin "Critica ratiunii pure" cu aceeasi mutra relaxata cu care un rebusist rezolva integrame.
Acum, dupa ce am rezolvat prin genocid problema momirii cititorilor, e timpul sa o dau la intors. Adevarul e ca numitul Kant ramane un filozof cu un stil greoi si lalait, in timp ce romanul lui Egan numai adormitor nu e. Daca i se decupeaza partea de speculatie stiintifico-filozofica, din "Carantina" ramane carcasa unui thriller.
Asa ca lucrurile nu stau chiar atat de rau.
Cand spuneam ca Egan mi-a spart capul, era de bine. "Carantina", publicat in 1992, e primul roman SF al australianului. Ca sa fiu mai exact, Egan scrie hard SF - liga dura si exclusivista a genului, in care joaca insi cu o enciclopedie stiintifica betonata in domenii precum fizica, matematica, biologie, chimie.Egan imagineaza un viitor care extrapoleaza lumea actuala cu vreo 50 de ani. Nanotehnologia si bioingineria sunt la ordinea zilei; societatea a devenit un corp puternic injectat cibernetic. In conditiile acestor mutatii, conceptele umanului au fost schimbate radical. Sa iau unul singur - pe acela de etica. E suficient ca un programel ("modif") sa fie descarcat in creier pentru ca fidelitatea pentru angajatorul X sa fie redispusa in fidelitate pentru angajatorul Y. E inutil sa te debarasezi de un detectiv devenit incomod; e suficient sa ii resetezi creierul. In plus, Pamantul a fost rupt de restul Universului. Sistemul solar a fost izolat intr-o bula imensa, ce manifesta proprietatile de membrana opaca ale gaurilor negre. Cerul a devenit pustiu. Se ignora a cui mana a fost la mijloc: cel mai probabil a unei forte extraterestre, desi sectele religioase isi inventeaza rapid Dumnezeii necesari.
Egan e la inaltime ca inginer al acestor nisipuri miscatoare. Repertoriul speculativ din "Carantina" e recrutat din teoria fizicii cuantice; exploatarea lui e facuta cu acceleratia la blana. Manevrele spectaculoase ale lui Egan in aceasta materie sunt, ce-i drept, dificil de integrat in pachetul de rutine prin care compactam realitatea. Dar e cazul ca situatia sa fie reparata. mihai.iovanel@gandul.info