Ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, propune o lucrare inedita atat din punct de vedere al abordarii, cat si al subiectului. "Convertire si integrare religioasa in Moldova la inceputul Epocii Moderne" (Ed. Univ. Al. Ioan Cuza, Iasi) are ca obiect de studiu procesul trecerii la crestinismul de rit ortodox in societatea romaneasca. Cei care decideau sa se converteasca beneficiau de mai multe privilegii din punct de vedere social, bunaoara obtinerea unui act de scutire, ca garantie a impamantenirii efective. "Foarte des se intampla ca evreii sa treaca la religia crestin-ortodoxa, foarte rar insa la cea catolica si niciodata la cea protestanta, caci biserica ortodoxa le acorda anumite avantaje celor botezati, pe care celelalte doua nu le pot oferi", preciza la 1844 consulul prusac C.A. Kuch.
STUDII. Cartea se bazeaza pe studii de caz, astfel sunt trecute in revista familii din epoca, botezarea lor, accesul in ierarhia sociala pana la atingerea unor pozitii importante. Volumul de fata nu ocoleste nici obiceiurile locului de la tipul de comportament social al barbatului si femeii pana la dezvoltarea spatiului public ca emblema a manifestarii opiniei publice.
Volumul se doreste o analiza exhaustiva si, deocamdata, unica a fenomenului social pe care l-a creat procesul convertirii.