De la Frank Sinatra la chitara electrica a lui Jimi Hendrix, ritmurile hard ale trupei Metallica, albumele-poezii ale lui Leonard Cohen si fanteziile muzicale ale lui Bjork, antologia critica "1001 albume de ascultat intr-o viata" traseaza, in aproape 1.000 de pagini, istoria ultimilor 50 de ani in muzica.
Varianta in limba romana a volumului "1001 albums you must hear before you die", coordonat de britanicul Robert Dimery, a fost publicata recent la Editura Rao.
Subiectiva, ca orice antologie selectiva, cartea lui Robert Dimery - cronicar muzical la diverse publicatii, inclusiv "Time" si "Vogue" - are in spate "o armata" de 90 de critici renumiti, de la "Time", MTV sau worldpop.com.
Selectia incepe din 1955, cu albumul "In the wee small hours" al lui Frank Sinatra si se incheie cu a cincea aparitie pe piata a celor de la White Stripes, "Get behind me Satan", din 2005.
Celor care si-au inceput cariera in Woodstock-ul anilor ‘60 sau in explozia de glam din ‘80 si au continuat-o cateva decenii cartea le rezerva mai multe pagini. In aceasta categorie intra, printre altii, Radiohead, The Pixies, Eric Clapton, Metallica sau The Who.
50 de ani in 900 de ilustratii
"Amploarea acestei carti permite o reexaminare a opiniilor critice acceptate privind momentele de glorie si de declin ale muzicii ultimilor 50 de ani. Anii ‘70 sunt adesea considerati, cu condescendenta, o ruda saraca a stralucitorilor ani ‘60, dar cum se poate ca deceniul care a dat nastere unor genuri precum heavy metal, glam reggae, disco, punk, new wave, post-punk sau albumului "What’s going on" al lui Marvin Gaye sa fie atat de ponegrit?", noteaza Robert Dimery in prefata volumului.
Meritul cartii nu e doar acela de a fi ales cele mai influente, mai semnificative si mai apreciate albume scoase in ultimii 50 de ani, ci de a le fi plasat in contextul vremii.
Comentariile critice au savuroase povestiri despre autorii albumelor: "Beck avea doar 24 de ani cand a devenit ratatul favorit al lumii. Asta se intampla in 1994".
Pentru cunoscatori intr-ale muzicii, cartea are inca un atu: prezentarea. Peste 900 de ilustratii - coperti de albume, fotografii din timpul concertelor sau afise celebre - insotesc comentariile celor 90 de critici.
PENTRU FANI
Istoria Rolling Stones
O biografie romaneasca a uneia dintre cele mai cunoscute formatii din istoria muzicii pop, "Blue Black&White. Povestea Rolling Stones", de Ioan Big, a fost lansata la inceputul lui octombrie de Editura Rao.
Dintre articolele publicate de-a lungul timpului, aparitii TV, declaratii si comentarii ale criticilor, Ioan Big reface si contextul muzical in care evoluat Rolling Stones.
Istoria este impartita in trei perioade: anii ‘60, cand trupa a fost influentata de blues, anii 1970, cand muzica britanica a preluat ritmuri din soul, gospel sau funk, si perioada de dupa ‘80.
Florentina Ciuverca