Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi in colaborare cu Asociatia pentru Performanta si Cultura organizeaza sambata, 11 februarie, la ora 14:00, o intalnire cu specialisti din domeniul cartii si ilustratiei de carte pentru copii, in cadrul expozitiei C`Arte si Cultura nationala. Cele Mai Frumoase Carti din Romania (2012 – 2016). Realizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura, acest proiect cultural este finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.
Cum ar trebui sa fie o carte pentu copii ca sa fie „frumoasa”? Cum ar trebui sa fie o carte pentru copii pentru a se vinde in Romania, pentru a fi pe placul publicului autohton? De ce nu aducem pur si simplu carti de succes din strainatate? Iata doar cateva dintre intrebarile la care vor incerca sa dea raspuns specialisti din domeniul cartii pentru copii: autori, ilustratori, editori. O discutie sincera si deschisa, alaturi de Victoria Patrascu, Iulia Iordan, Cristiana Radu si Roxana Jeler, avand ca moderator pe Cosmina Chituc, la care invitam sa participe deopotriva publicul amator de carte si specialisti implicati in lungul proces al realizarii unei carti.
Participarea este gratuita si se face pe baza de inscriere pe adresa comunicare@muzeulhartilor.ro
Iulia Iordan este educator muzeal in cadrul Asociatiei Da’DeCesi autoare de carti pentru copii. A conceputsi sustinut zeci de programe educative pentru diverse categorii de public, a sustinut sesiuni de formare pentru cadre didactice si a elaborat materiale diverse (trasee, metodologii, ghiduri) cu scopul de a inspira activitatea altor educatori culturali sau cadre didactice. Din anul 2012 este autoare de carti pentru copii, doua dintre acestea fiind premiate la concursurile de carte romaneasca pentru copii si participante la expozitii si targuri internationale: Calatorie printre ierburi si lumina, Povesti din calendar, Luli si casuta din copac, Da’ de ce sa ma intorc in timp?
Victoria Patrascu este autoare de carti si piese de teatru pentru copii. Atunci cand nu scrie, coordoneaza activitatile Asociatiei Culturale ESTI POVESTI, ocupandu-se de conceperea si sustinerea de proiecte culturale si educationale. A publicat Ziua in care a fugit somnul, Stejarul pitic, cel mai bun tatic, Ela cea fara de cuvinte. Doua dintre povestile sale au fost dramatizate si difuzate de Teatrul National Radiofonic. In ianuarie 2017 a primit Premiul de Excelenta pentru Literatura pentru Copii acordat de Radio Itsy Bitsy.
Cristiana Radua fost un copil singuratic si timid, pana a descoperit Regatul Foii de hartie si Tinutul din varful creionului. A inteles ca gasise o poarta a povestilor spre lume, un refugiu si o bucata de viata suplimentara, unde se puteau inventa lumi noi, recupera micile si marile intamplari (ne) traite sau evada intr-o poveste mai frumoasa. Si azi acel teritoriu secret il considera acasa, iar creionul i-a ramas un bun prieten. Ilustratia de carte pentru copii este domeniul sau preferat, iar desenele sale migalesc cu aceeasi placere povesti contemporane legate de viata copilului de azi, exploreaza lumea basmului sau traditia populara. Ii puteti descoperi urmele pe cristianaradu.blogspot.com
Roxana Jelereste de formatie pedagog si filolog si a facut studiile la Cluj, unde a primit titlul de doctor pentru o teza despre poezia pentru copii. Din 2003 lucreaza in domeniul editorial, ingrijind numeroase editii adresate celor mici (literatura, auxiliare scolare, manuale). In 2016 a facut parte din juriul concursului Cele Mai Frumoase Carti din Romania. Printre cele mai recente titluri de care s-a ocupat se numara o noua editie din Cartea cu Apolodor si antologia de poezii Se muta circul inapoide Marin Sorescu (Editura Arthur).
Cosmina Chituc este consultant de print, grafica si productie de carte, coordonator de proiecte, secretar de experimente si istoric de arta. In prezent si viitor se ocupa cu relatia dintre ceea ce doreste clientul si ceea ce face Square Media. Este co-organizator al evenimentului Carte cu Arte si sustinator al cartii de arta in cadrul targurilor de carte din Romania. Si citeste povesti asa cum face orice mama si orice copil, cu ochii la poze.
C`Arte si Cultura nationala. Cele Mai Frumoase Carti din Romania (2012 – 2016) este o expozitie de design de carte, ce prezinta o selectie de titluri nominalizate sau premiate in cadrul concursului national de design de carte, editiile 2012 – 2016. Selectia include realizari ale artistilor si specialistilor din domeniu, care se raporteaza la aspecte specifice ale culturii si spatiului romanesc prin ilustratie, texte, autori prezentati. Proiectul promoveaza valorile culturale nationale contemporane, in contextul sarbatoririi Zilei Culturii Nationale.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi isi propune – intre altele - promovarea cartii si a scriiturii, in incercarea de a crea legaturi intre trecut si prezent, intre patrimoniu, educatie si cultura.http://www.muzeulhartilor.ro
Cele Mai Frumoase Carti din Romania este un program dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cartii vazuta ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper in relatia cititorului cu cartea. Proiectul a fost initiat de Asociatia pentru Performanta si Cultura in 2012, ca platforma de dezbatere pe tema designului de carte, atat pentru profesionistii din lumea editoriala, cat si pentru designerii, graficienii independenti si publicul larg. Proiectul este organizat de Asociatia pentru Performanta si Cultura si finantat de Administratia Fondului Cultural National. www.celemaifrumoasecarti.ro
Proiect cultural finantat de Ministerul Culturii si Identitatii Nationale
9 Februarie 2017