Un titlu de referinta in creatia unui autor care a mai publicat carti precum Zei americani, Coraline, Pulbere de stele sau seria BD The Sandman
Publicata dupa succesul avut cu romanul Coraline, Cartea cimitirului poate fi vazuta ca un roman fantasy pentru adolescenti dar si pentru adulti, chiar si pentru cei care nu au incercat pana acum vreun roman de Neil Gaiman, fiind una dintre cele mai bune introduceri in universul si stilul acestuia. Fantezie cu accente gotice si elemente horror, multa fantezie, umor si sensibilitate, originalitate si adesea surprinzatoare indrazneala epica, sunt elementele definitorii pentru Gaiman, prezente in Cartea cimitirului (editia castiga mult si datorita ilustratiilor lui Chris Riddell, perfecte pentru atmosfera si poveste).
Poate un copil sa creasca intr-un cimitir? Iar raspunsul la aceasta intrebare bizara poate fi da atunci cand este vorba de Nimeni Owens, mai pe scurt Nim, care este crescut intr-un asemenea loc dupa ce parintii sai au fost ucisi din motive aparent inexplicabile, misterioase. Cum nu mai are pe nimeni pe lume care sa il ocroteasca, Nim isi va gasi o noua casa aici, unde este salvat, protejat si invatat de... fantome. Si nu unele infricosatoare si sinistre, ci prietenoase, iubitoare si gata - dupa ce fireasca perioada de adaptare pentru ambele parti a trecut - sa fie in felul lor, atat cat se pricep, o familie. Este mult umor aici, chiar daca uneori straniu, cu tente intunecate. Este o atmosfera gotica, amintind parca de filmele lui Tim Burton, dar este si prietenie, haz, mult ras si o poveste a unei lumi imaginare ce te prinde si te captiveaza. Numai ca periculele pentru Nim nu au disparut daca si-a gasit acest univers-refugiu, ci sunt la fel de prezente. Iar cel care i-a ucis familia ar putea fi pe urmele sale.
Cu o adevarata colectie de premii si distinctii literare la care alti autori pot doar visa - Bram Stoker, British Fantasy, World Fantasy, Hugo, Nebula - si o lista impresionanta de titluri publicate (romane, povestiri, romane grafice, BD, scenarii de film) Neil Gaiman demonstreaza si de aceasta data ca poate reimagina cartea pentru adolescenti in maniera sa atat de personala. Si pasionanta. Si altfel.