inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Carte, ceai, muzica, dichis la New York

0 Comentarii
  New York, 14 mai - Cărţile au făcut un pact cu filmul şi cu muzica preţ de un breakfast literar şi trei evenimente mixte găzduite în recent inauguratul spaţiu Cărtureşti, amenajat în Galeria ICRNY. Invitaţi speciali au fost scenariştii Răzvan Rădulescu şi Andreea Vălean, scriitorul Filip Florian, artistul vizual Ştefan Constantinescu şi.o galerie virtuală de nume ale muzicii noastre uşoare şi populare. În vreme ce la New York avea loc Festivalul PEN World Voices, unde a fost invitat acelaşi Filip Florian, la Los Angeles se încheia în forţă South-East European Film Festival cu o seară exclusiv românească, la capătul căreia Elevator, filmul independent al lui George Dorobanţu, prezent şi el la LA, a plecat acasă cu două distincţii: o menţiune pentru cel mai bun debut şi Premiul publicului.
 
Unde, unde, unde oare? La Cărtureşti!
 
Expoziţia Cărtureşti (decorînd elegant cu cărţi, CD-uri şi DVD-uri autohtone Galeria ICRNY) s-a deschis la sfîrşitul lunii aprilie cu o seară dedicată scenariştilor Noului Val din filmul românesc. A fost un eveniment perfect integrat ambientului, întrucît coincidenţa face ca atît Răzvan Rădulescu, cît şi Andreea Vălean să fie şi scriitori pur-sînge. Primul - de romane şi nuvele, a doua – de piese de teatru. Despre acest drum dus-întors între cele două tipuri de scriitură a fost vorba şi în pasionantul dialog pe care l-am purtat cu cei doi. Am profitat, totodată, de trecerea new-yorkeză a criticului de film de la Variety, Jay Weissberg, pentru a-l invita să se alăture tirului încrucişat de întrebări: de la cele mai mai generale (de tipul “De la ce porneşti atunci cînd concepi un scenariu?”) pînă la chestiuni personale, care ţin de cît din propria lor biografie transpare în ceea ce scriu.
 
Răspunsurile lor au fost însoţite şi de extrase video comentate, din filmele Felicia, înainte de toate (pe care Răzvan nu doar că l-a scris, ci şi regizat), respectiv Cum mi-am petrecut sfîrşitul lumii, regizat de Cătălin Mitulescu pe un scenariu cosemnat de Andreea – prilej cu care am aflat şi explicaţia prezenţei în film a piesei Ţara noastră.
 
Mai mult, absenţa inexplicabilă a subtitlurilor în engleză din scena cu pricina le-a făcut atît pe Andreea, cît şi pe Saviana Stănescu, prezentă în public, să improvizeze o traducere live… pe note! Chiar aşa: v-aţi întrebat vreodată cum s-ar traduce “aripă sculptată-n nor”? Andreea Valean - Razvan Radulescu În ziua următoare am luat de-o aripă prezentarea Grab a Bite: A Taste of the New Romanian Films of 2009 şi am plecat cu ea la Los Angeles. Am ratat, aşadar, breakfast-ul din spaţiul Cărtureşti prilejuit de prezenţa scriitorului Filip Florian şi a Simonei Kessler, cel mai important agent literar din România, în cadrul festivalului PEN World Voices. Această întîlnire informală a fost organizată exclusiv pentru reprezentanţii new-yorkezi ai unor prestigioase edituri americane printre care New Directions, Open Letter, Dalkey Archive Press şi, nu în ultimul rînd, Houghton Mifflin Harcourt – care va publica în iulie traducerea în engleză a romanului de debut scris de Filip, Degete mici (Little Fingers).
 
Am ratat şi întîlnirea cu celebrul Paul Auster, una dintre atracţiile festivalului PEN, şi cea cu George Soros de la dezbaterea despre criza mondială organizată de New York Review of Books la Metropolitan Museum, şi cea cu Peter Nadas, unul dintre cei mai importanţi scriitori maghiari contemporani, de la petrecerea PEN organizată de Centrul Maghiar din New York. Şi nici la seara de lectură din anticipata versiune americană a romanului Degete mici nu am mai ajuns. Corina Şuteu, director ICRNY, a fost însă prezentă, alături de Michael Scammell, profesor la Columbia University, vicepreşedinte PEN International şi traducător de Nabokov, cei doi moderînd împreună discuţia cu Filip Florian şi Simona Kessler, în faţa unei public în care s-au aflat Drenka Willen, legendar editor de traduceri din New York, şi Jennifer Schuessler de la New York Times Book Review. Cel de-al treilea eveniment public ambientat în spaţiul Cărtureşti a fost lansarea cărţii „pop-up” Epoca de Aur pentru copii, concepută de artistul vizual care va reprezenta România la apropiata Bienală de la

Veneţia, Ştefan Constantinescu. Un adevărat obiect de artă, această spectaculoasă şi originală carte e o revizitare în cheie personală a regimului ceauşist pentru toţi copiii care nici măcar nu-şi pot imagina că acesta ar fi existat. Ştefan Constantinescu a reasamblat în imagini propria lui istorie, dar şi istoria ultimilor 20 de ani de guvernare comunistă din România, din 1968, anul naşterii sale, pînă la Revoluţia din ’89. Nostalgia incipientă din demersul lui Ştefan a fost prelungită cu un ”moment artistic” în Sala Auditorium a ICRNY, care s-a transformat preţ de cîteva ore într-un salon de concert în care invitaţii, români şi străini, şi-au testat fie memoria, fie urechea muzicală reinterpretînd hituri din Epoca de Aur.



 
Piesa antologică a lui Gică Petrescu, Fetiţe dulci ca-n Bucureşti, a furnizat şi un posibil slogan pentru oferta de carte, film şi muzică românească din expoziţia Cărtureşti: „Unde, unde, unde oare? La Cărtureşti.” Dacă „exponatele” din galerie sînt „read-only”, vestea bună e că pentru toţi cei care-şi doresc cutare sau cutare titlu există, ca să folosim tot un limbaj tehnic, opţiunea „buy on-line”, la adresa usa.carturesti.ro. Cu Monica la LA, fără Maria la San FranciscoAşa cum spuneam, prezentarea de la Sala Auditorium a ICRNY a celor mai noi filme româneşti din 2009 a călătorit pe coasta vestică, ca prefaţă la South East European Film Festival, în faţa unui public numeros strîns într-un amfiteatru de la UCLA. Aici le-am avut de partea mea pe Ioana Uricaru, co-regizor al proiectului colectiv creat de Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de Aur, şi pe Monica Bârlădeanu, protagonistă în debutul regizoral al lui Bobby Păunescu, Francesca.
 
La capătul proiecţiei extraselor din filme m-am întins la un dialog despre starea actuală a Noului Val alături de Scott Foundas de la LA Weekly, după care ne-am mutat cu toţii în reşedinţa hollywoodiană a Monicăi Bârlădeanu, care a organizat o petrecere pentru mai bine de 30 de invitaţi. Aici i-am cunoscut, printre alţii, pe scriitorul şi scenaristul de origine română Petru Popescu şi pe Robert Koehler, director artistic al Festivalului AFI. Şi era cît pe ce să-l văd şi pe Mihai Mălaimare jr., care a semnat imaginea noului film al lui Coppola, Tetro, dar n-a fost să fie. Foundas m-a invitat însă la o proiecţie de presă cu Tetro – asta ca să nu spun că n-am văzut nici un film la Hollywood! 

 
La San Francisco, unde am zburat imediat după LA, am fost în juriul FIPRESCI al festivalului SFIFF, în a cărui competiţie s-a aflat şi Pescuit sportiv al lui Adrian Sitaru. Din păcate, aici nu m-am putut bucura de prezenţa magnetică a Mariei Dinulescu, şi nici filmul ei n-a primit nici un premiu. Mi-a parvenit însă vestea că Elevator-ul lui Dorobanţu a reuşit, la festivalul din Los Angeles, unde a fost arătat în închidere, să obţină două premii, printre care şi cel al publicului! Din San Francisco am plecat, totuşi, cu promisiunea unui viitor festival de film românesc, în 2010, sprijinit de ICRNY, despre care am vorbit cu Dana Beldiman, consul onorific al României la San Francisco, şi cu organizatorul principal al SFIFF, San Francisco Film Society. 
 
 P.S. new-yorkez

 
Şi pentru că tot vorbesc de premii: muzicalul Fela!, la reuşita căruia a contribuit anul trecut şi ICRNY, a obţinut trei premii Lortel (echivalentul premiilor Tony pentru piese Off-Broadway), printre care şi cel pentru costume, decernat Marinei Draghici. Şi pentru că vorbesc de spectacole: scenograful Nic Ularu a scris şi regizat piesa The System, montată la legendarul Teatru La MaMa. Şi pentru că, în fine, vorbesc de „mame”: „mama” galeriilor new-yorkeze, reputata Gladstone Gallery, găzduieşte în prezent expoziţia-eveniment a clujeanului Victor Man, de la vernisajul căreia nu am lipsit.  

 
Mihai Chirilov Institutul Cultural Român din New York ComunicatFoto : Credit ICRNY


Aprilie 2009
Voteaza


Pe acelasi subiect: consul | festival | amfiteatru | biografie
Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Muzeul National al Taranului Roman demareaza campania Purtate cu tenda adunate in sertare
Muzeul National al Taranului Roman demareaza campania: Purtate cu tenda, adunate in sertare

O fotografie dintr-un album vechi de familie, franturi dintr-un cantec despre satul natal auzit la bunicul, o reteta de pita, transmisa din generatie in generatie de la bunica la nepoata, povesti ...

Salonul National de Arta Decorativa a XV a editie
Salonul National de Arta Decorativa, a XV-a editie

Astazi, 13 noiembrie 2014, la ora 18.00, in Spatiile Medievale ale Muzeului National Cotroceni , se deschide cea de-a XV-a editie a Salonului National de Arta Decorativa Cotroceni. Salonul reuneste ...

 Noaptea Bibliotecilor la Targoviste
"Noaptea Bibliotecilor" la Targoviste

Cu prilejul evenimentului " Noaptea Bibliotecilor ", serbat in data de 1-2 octombrie 2011, Biblioteca Judeteana Dambovita isi redeschide portile pentru iubitorii de lectura. Program: ora ...

Targ de mestesuguri gastronomie si fotografie din Banat la Timisoara
Targ de mestesuguri, gastronomie si fotografie din Banat la Timisoara

In perioada 4-6 decembrie 2014, Centrul Regional de Afaceri din Timisoara gazduieste Targul de mestesuguri, gastronomie traditionala si fotografie din zona transfrontaliera romano-sarba a Banatului ...

Festivalul National de Teatru din Bucuresti editia 2016
Festivalul National de Teatru din Bucuresti, editia 2016

Intre 21 si 30 octombrie , in Capitala, se va desfasura cea de-a 26-a editie a Festivalului National de Teatru . Astfel, timp de zece zile, pe scenele institutiilor partenere din Bucuresti vor fi ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline