In plin moment de criza, cind o mare parte a criticilor anuntau in eseuri si studii moartea romanului, a aparut un hibrid care combina trasaturile acestei specii cu benzile desenate (BD). Nou-nascutul roman grafic s-a bucurat de o popularitate din ce in ce mai mare atit in rindurile desenatorilor, dar si ale scriitorilor - John Updike, de exemplu, fiind unul dintre cei care au incurajat acest remix de genuri si de tehnici.
Cum in Romania cultura benzilor desenate se afla de multa vreme in stadiu incipient, despre romane grafice nici nu poate fi vorba. Cu toate acestea, Asociatia Jumatatea Plina a gasit in Festivalul Animest ocazia pentru a aduce la vinzare 150 de astfel de romane, precum si albume desenate si fanzine, fie pentru BD-istii cu vechime, fie pentru a deschide gustul oricarui amator de literatura si de grafica. Toate aceste titluri sint publicate de doua dintre cele mai mari case editoriale specializate in ceea ce inseamna noua generatie de benzi desenate, Actes Sud BD si LAssociation, majoritatea fiind, prin urmare, disponibile in limba franceza.
Imagini din volumele Quelle tait bleue ma valle (foto 2), Persepolis (foto 3) si Kafka (foto 4)
Pe rafturile improvizate la Pow Wow de benzi desenate de la ArCuB se gasesc foarte multe texte de fictiune care fie au fost concepute de la bun inceput ca roman grafic, fie au fost adaptate. Prima nuvela din Trilogia New Yorkului a lui Paul Auster, Orasul de sticla, face parte din cea de-a doua categorie, desenele apartinindu-i lui Mazzucchelli, cunoscut artist american, care si-a cistigat popularitatea prin versiunea sa de Batman. Din aceeasi specie fac parte si Maestrul si Margareta a lui Bulgakov si Orfeu in Infern a lui Dino Buzzati, aceasta din urma fiind un poem in benzi desenate recent publicat la Actes Sud BD. Nuvela Travesti a lui Mircea Cartarescu este singurul text romanesc transformat in roman grafic. Adaptarea ii apartine lui Edmond Baudoin, unul dintre primii realizatori de BD alternative, care a reusit sa redea in alb-negru atmosfera prozei lui Cartarescu.
In afara de lucrarile de fictiune, mai sint BD-uri (auto)biografice, chiar si insemnari de razboi transpuse in stripuri. Unul dintre cele mai interesante texte biografice de la Pow Wow este cel dedicat lui Kafka. Robert Crumb si David Zane Mairowitz au publicat acest album in 1996, iar de atunci a tot fost reeditat, fiind clasat printre cele mai bune lucrari de benzi desenate, incepind din 1732. Este povestea vietii scriitorului, a cartilor sale, bine documentata si inteligent scrisa, sustinuta de stripuri care surprind cele mai importante momente din viata lui Kafka.
Persepolis a lui Marjane Satrapi, romanciera si ilustratoare iraniana, una dintre cele mai cunoscute figuri feminine din rindul creatorilor de BD, este povestea vietii sale, de la copilaria petrecuta in Iran, apoi perioada razboiului dintre Iran si Irak pina la anii de scoala din Austria si intoarcerea sa in Iran. Filmul inspirat de cartea ei a cistigat anul acesta Premiul Juriului la Cannes si a atras critici puternice din partea guvernului iranian.