Biografie Sylva Carmen
Carmen Sylva (in limba latina, cantecul padurii), este psedonimul literar al reginei Elisabeta de Neuwied. Carmen Sylva(Elisabeta) s-a nascut la 29 decembrie 1843 la Neuwied, Germania ca cel dintai copil al familiei printului de Wied. Se spune ca regina Elisabeta si-a ales pseudonimul literar din dorinta de a canta deopotriva padurile natale si pe cele din muntii patriei adoptive (Carmen - cantec, sylva - padure).
Debuteaza in 1880 publicand, la Lepzig, doua volume de versuri. Majoritatea scrierilor poetei sunt despre tara si oamenii tarii de adoptie, fie ca povestiri, descrieri geografice sau schite istorice si etnografice. Carmen Sylva poate fi considerata "animatoarea artei romanesti", dupa cum spunea Al. Tzigara , nu numai datorita propagandei culturale pe care o face in strainatate, cat si prin sprijinul acordat unor oameni de cultura ca Alecsandri, Grigorescu sau Enescu, pe care regina il numea "drag copil al sufletului meu". Enescu a fost descoperit si trimis la studii in strainatate de catre regina si tot ea i-a urmarit cu multa atentie cariera artistica.
Opera culturala a reginei, poate pe nedrept restransa la cateva randuri, nu este egalata decat de activismul social pe care l-a insufletit. Considerata a fi organizatoarea asistentei sociale din Romania, Elisabeta a infiintat pana in 1906 nu mai putin de 14 societati filantropice si nationale.
Altruismul nu era intotdeauna insotit si de un amplu spirit de organizare, dar a fost suplinit insa de doamnele desemnate pentru a prelua conducerea efectiva a societatilor infiintate de catre regina, alese din randul elitei feminine, si dintre tinerele fete ce formau un "incantator batalion", aflate in permanenta langa suverana si angrenate in activitatile acesteia.