Desi recunoscuti in tara si peste hotare pentru meritul de a fi condus muzica romaneasca pe culmile gloriei, George Enescu si Ciprian Porumbescu nu sunt singurele personalitati ce impart intru totul aceasta faima. Din lista de autori mai putin cunoscuti, dar cu merite deosebite in sfera compozitiei, se cuvine sa amintim cazul exceptional al unui copil transilvanean, Carl Filtsch.
Nascut la 28 mai 1830 in Sebesul Sasesc, Transilvania, Carl Filtsch dovedeste de la varsta frageda o predispozitie geniala pentru muzica. A inceput cursurile de pian la doar 3 ani sub indrumarea parintelui sau, Joseph Filtsch, pastorul evanghelic din localitate. A trait cu o intensitate extrema si s-a maturizat artistic inca de la varsta de 12 ani cand, ajuns la Paris, devine elevul preferat al lui Fr. Chopin, care s-a preocupat cu o atentie aparte de evolutia lui pianistica. Pentru fructificarea talentului sau a fost dus la Viena si prezentat Curtii Imperiale in 1837, acolo unde avea sa devina coleg si tovaras de joaca al viitorului imparat Franz Joseph. Era inceputul gloriei sale.
A trait cu o intensitate extrema si s-a maturizat artistic inca de la varsta de 12 ani. Ajuns la Paris in iarna anului 1842, devenind elevul preferat al lui Frederic Chopin. Este cunoscut, de altfel, episodul in care dupa ce tanarul transilvanean a interpretat unul dintre concertele pentru pian ale profesorului sau, acesta din urma ar fi exclamat: “Dumnezeule, ce copil. Pana acum, nimeni nu m-a inteles asa ca el...”. Franz Liszt i-a fost de asemenea invatator pentru o scurta vreme iar de la el ne-a ramas urmatoarea fraza: “Daca micutul acesta va incepe sa calatoreasca, va trebui sa-mi inchid pravalia”.
Carl Filtsch a debutat public in februarie 1841 la “Wiener Musikverein”, ca la scurta vreme sa fie aclamat si sarbatorit cu entuziasm la Viena, Paris si Londra. Din pacate, putin dupa aceea a fost obligat sa anuleze turneele planificate in Europa. Dupa un tratament care in prima faza i-a ameliorat starea de sanatate, tanarul este rapus de tuberculoza la varsta de numai 15 ani. Nu inainte, insa, de a fi lasat in urma opt compozitii proprii pline de originalitate. Unele dintre acestea au fost publicate pentru prima data la Londra, in 1843, altele au iesit la lumina abia in anii ’60 ai secolului trecut. Cea mai cunoscuta compozitie pentru pian a lui Carl Filtsch, care denota multa ambitie si o putere creatoare impresionanta se numeste Konzertstueck.
Mormantul sau funerar, daltuit in marmura, se gaseste in cimitirul San Michele din Venetia. In memoria ilustrului muzician transilvanean, considerat o personalitate europeana notabila a veacului al XIX-lea, se desfasoara in fiecare an la Sibiu Concursul International de Pian si Compozitie “Carl Filtsch”. Concursul se adreseaza in special tinerilor muzicieni si are anual aproximativ 50 de concurenti din Romania si din strainatate.
Editia din acest an se va desfasura in perioada 8-14 iulie 2013 conform programului urmator:
Luni 8 iulie 2013, sala Thalia
– ora 19.00: Deschiderea Festivalului
Marti 9 iulie 2013
- ora 19:30 : Recital cameral
Solisti : Cristina Anghelescu – vioara
Viniciu Moroianu – pian
Program: J.M.Leclair - Sonata in Re Maj."Le Tambourin", op. 9 no. 3
L. van Beethoven - Sonata nr. 5 Fa Maj, "Primaverii"
C. Franck - Sonata in La Maj.
Joi 11 iulie 2013,
Curtea Muzeului Brukenthal
- ora 19:30 : Recital “Cvartetul Transilvan” - “Bijuterii Muzicale”
Solisti: Nicusor Silaghi, Gabriel Croitoru, Marius Suarasan, Vasile Jucan
Program: 1.W.A.Mozart: KV 137 Si b –Allegro di molto
2.E.Elgar: Salut d’amour
3.A.Dvorak: Humoresque
4.W.A.Mozart: KV 136-Presto
5.J.Massenet: Thais
6.F.Kreisler: Liebesleid
7.J.Williams: Schindler’s List
8.Carlos Gardel: Por una Cabeza
9.Ar. P.Martin: Black Eyes
10.Suite folclorice din Transilvania si Muntenia-Oltenia: aranjament muzical si solo vioara Nicusor Silaghi
Sambata 13 iulie 2013
- ora 18:00: SEBES: Recitalul laureatilor
Duminica 14 iulie 2013
- ora 19:00 : Inchiderea Festivalului – Decernarea premiilor – Gala laureatilor
3 iulie 2013
I. C.
editor artline.ro
imagine: de.wikipedia.org