Retro este un alt termen folosit de obicei pentru a convinge ca un mobilier putin uzat este de fapt “o bucata de lemn” de mare valoare care va fi apreciata de toti cei care va vor trece pragul casei. Apoi, exista si termenul de epoca, sau vintage, care, desi defineste o anumita perioada, este atribuit ca si in cazul celorlalti termeni unui mobilier vechi. Un necunoscator poate fi astfel foarte usor dus in eroare, iar achizitia facuta sa fie una lipsita de valoare.
Cand vine vorba de mobilier, cel antic este considerat a fi de cel putin 100 de ani, vintage este de cel putin 20 de ani, si retro este mai vechi decat "cel de sezonul trecut". Dar, in afara de varsta, exista si alte criterii care ajuta la clasificarea mobilierului antic, retro sau vintage.
Retro nu este atat de usor de definit pentru ca sunt foarte multe opinii in ceea ce priveste acest termen. Dar, conform definitiei din dictionar, retro inseamana "imitatia unui stil mai vechi", astfel, termenul defineste in general obiectele noi realizate in stilul anilor ‘60-’80. Pot fi piese care reproduc integral sau doar anumite detalii ale unor obiecte de valoare din acea perioada.
Vintage inseamana vechi, dar de inalta calitate. Vintage reprezinta o suma de valori pe care piesele de mobilier le poarta peste timp. Pot sa reprezinte o anumita cromatica, o textura deosebita sau un stil specific unei perioade.
Piesele antice impresioneaza in primul rand prin “amprenta lor istorica”. Valoarea acestora este data de patina timpului, de calitatea materialelor si a finisajelor. Din pacate, copierea si reproducerea antichitatilor s-a transformat intr-o adevarata industrie, iar recunoasterea unei piese cu adevarat autentice devine din ce in ce mai grea.
Sursa foto: nicespace.me
14 Octombrie 2015
A.I.
editor artline.ro