Pentru cine nu s-a familiarizat cu trasaturile celor doua miscari, notiunile Art Deco si Art Nouveau pot fi usor de confundat. Principala cauza ar fi ca ambele au initiat in arta acelasi gen de schimbare, la nivel estetic, si aproximativ sincron. De fapt, dupa cum se va vedea, intre Art Deco si Art Nouveau exista o legatura “de sange”. Art Deco si Art Nouveau au fost miscari extrem de populare la inceputul secolului XX. Ambele s-au aplicat in arhitectura, confectia de mobilier, in decoratiunile interioare, design, teatru, film. Art Deco a influentat in plus lumea bijutierilor.
Miscarea Art Nouveau s-a impus public la finele secolului XIX. Stilul flamboyant senzual si organic al acesteia a aparut ca un raspuns la miscarea neoclasicismului. Stilul Art Nouveau se inspira din natura, formele sale fiind adesea fluide si suave ca intr-un peisaj pitoresc. Din operele adiacente nu lipsesc vita de vie, florile, curbele, spiralele, iar la siluetele umane, liniile lungite exagerat sa le confere gratie. In ilustratii veti mai intalni de multe ori coroane, bijuterii si garderobe cu ornamente bogate.
La nivel tematic, inventarea microscopului a declansat un interes major pentru vietatile neinsemnate, indeosebi pentru libelule si fluturi. Zanele si gradinile pline de insecte sunt comune in elaborarea afiselor si ilustratiilor de carte. Cativa dintre reprezentatii clasici ai acestei miscari au fost: Alphonse Mucha, Hector Guimard, Aubrey Beardsley, Gustav Klimt, Rene Lalique, Louis Cofort Tiffany si Antoni Gaudi.
Poster Art Nouveau
Stilul Art Deco a prins contur prin anii ’20 ai secolului trecut si, in ciuda faptului ca s-a nascut in Franta, a fost acceptat rapid si s-a raspandit in intreaga lume. Initial a reprezentat luxul si prosperitatea ca reactie la austeritatea impusa de Primul Razboi Mondial.
Intre stilul Art Deco francez si american exista deosebiri substantiale. Primul se concentreaza pe mobilier, inspirandu-se din colonialismul francez. Materiale cum ar fi fildesul sau lemnul de abanos au fost aduse din coloniile africane pentru a fi inserate in noile modele de mobilier. In ceea ce priveste materialele folosite, artistii stilului Art Deco sunt renumiti pentru utilizarea unor materiale neconventionale, precum pielea de rechin, de sarpe sau cojile de oua. Stilul Art Deco s-a dezvoltat sub influenta futurismului si cubismului.
Stilul Art Deco a stilizat modernitatea, subiectele sale au fost inspirate din oras, si in consecinta a reusit sa promoveze mai mult formele geometrice. Dintre reprezentatii sai de seama amintim pe: Erte, Norman Bel Gedddes, Cassandre, Emile-Jacques Rulmann, Lee Lawrie, Raymond Hood si William Van Alen.
Sursa foto: victorarwas.com
I. C.
editor artline.ro