1. Zidurile orasului vechi au aproximativ trei kilometri lungime, sunt nu mai putin de 52 de turnuri fortificate aici, o superba bazilica in stil gotic alaturi de o impresionanta catedrala, iar intregul oras are o suprafata de circa 65 de kilometri patrati.
2. Cand vine vorba de veniturile orasului (atat cel fortificat cat si partea noua) sursele principale sunt turismul si podgoriile din regiune, vinurile produse aici fiind foarte apreciate de cunoscatori si cautate nu doar in Franta dar si in afara tarii. Si cum in fiecare an aici ajung peste trei milioane de vizitatori, aproape toti pentru a vedea unul dintre cele mai frumoase si bine conservate orase medievale, se poate spune ca localitatea Carcassonne se bucura de un statut economic pe masura renumelui istoric.
3. Orasul este cunoscut astazi si datorita unui celebru board game care ii poarta numele, creat de Klaus-Jurgen Wrede si publicat in anul 2000, cu mai multe editii ulterioare, campionate, extensii si versiuni electronice, in fapt unul dintre cele mai bine vandute si premiate jocuri de societate ale ultimelor decenii. Inspirat de istoria si in special de arhitectura cetatii medievale si a regiunii, este un joc la prima vedere simplu (ca reguli), complicat (ca strategii) si captivant, descoperit de la un an la altul de noi si noi pasionati, iar unii dintre acestia au calatorit cu siguranta pana la Carcassonne pentru a vedea si orasul vechi original.
4. Carcassonne era una dintre cele mai temute structuri fortificate, si nu putini sunt cei care si-ar fi dorit atunci sa cucereasca acest obiectiv strategic, iar printre cei au esuat s-a numarat in vremea Razboiului de 100 de ani si temutul Eduard Printul Negru. Chiar daca in 1355 a reusit sa distruga o parte din locuintele si cladirile de la poalele cetatii zidurile si turnurile fortificate s-au dovedit imposibil de cucerit, mai ales ca aparatorii si-au facut datoria cu prisosinta. De fapt una dintre legendele ce insoteau existenta orasului era ca acesta nu va putea fi niciodata cucerit, si chiar ca ar fi fost aparat de vraji foarte puternice.
5. Ne putem bucura astazi de frumusetea ansamblului dar prea putini dintre vizitatori stiu ca inainte sa inceapa lucrarile de renovare si restaurare intreaga cetate medievala a fost la un pas de disparitie, timpul facand din multe constructii doar ruine, iar intregul proiect parea prea dificil si costisitor. Din fericire intr-un final nu doar ca s-au gasit fondurile necesare pentru un plan ambitios care a durat decenii, dar si arhitectii, meseriasii, istoricii care sa ii redea cetatii stralucirea de odinioara.
6. Frumoasa catedrala a orasului, astazi monument nationala, a fost ridicata initial in secolul al XIII-lea ca biserica parohiala, modesta in ansamblu fata de aspectul de astazi dar (potrivit cronicilor) pe deplin potrivita unei cetati puternice. Avariata in timpul unor atacuri din veacul urmator avea sa fie reconstruita dupa noi planuri, o biserica fortificata gata sa infrunte secolele, si va deveni oficial catedrala Sf. Mihail in anul 1803.
7. Poate va imaginati ca locuitorii de altadata din Carcassonne vorbeau o eleganta franceza cu multe arhaisme, dar in fapt vorbeau occitana, limba romanica intalnita in partea de sud a Frantei (dar si in regiuni din Italia de nord-vest, Spania, Monaco), avand nu mai putin de sase dialecte precum provencal, gascon, auvergnat, etc.
Foto: wikipedia.org, about-france.com