Comedia contemporana se scrie cu opinteli in Romania. In spatiul dramaturgiei de gen, Caragiale sau Alecsandri spulbera inca orice competitie. Regizorii ezita sa monteze putinele texte proaspete pe scenele mari, iar comediile tinerilor scriitori isi consuma exilul in spatii neconventionale. Publicul le gusta actualitatea prin baruri, cluburi si teatre private.
George Mihaita, directorul Teatrului de Comedie, actorul Ion Lucian si dramaturgul Constantin Turturica vorbesc despre o literatura care inca isi traieste adolescenta. Razboiul deschis dintre dramaturgia noua si cea veche s-a purtat la Festivalul Comediei Romanesti, incheiat sambata cu victorii ale pieselor "Comedie rosie" si "O scrisoare pierduta". Prima ii apartine lui Constantin Turturica, un autor care s-a inspirat din propriile amintiri de fost colaborator al Securitatii. Retetar pentru o comedie de succes
Montata pe scena Teatrului National din Bucuresti de Alexandru Tocilescu, "Comedie rosie" a castigat Marele Premiu la festCO. "Am lucrat trei ani la aceasta piesa. Comedia nu este facila", spune autorul Constantin Turturica. "Dimpotriva, ea cere o concentrare mai mare, avand grija sa respecte legi arhicunoscute ale dramaturgiei: o poveste inedita, un conflict puternic, personaje principale si secundare bine individualizate. Piesa despre care scriitorul crede ca va avea succes de public s-ar putea sa nu aiba, deoarece spectacolul este al regizorului. El poate sa taie, sa modifice, directionand lucrarea chiar in alta parte decat si-a dorit autorul".
Clasicii nu au concurenta
George Mihaita, directorul Teatrului de Comedie, crede ca "autorii de forta ai momentului au ramas, din pacate, tot Caragiale, Alecsandri, Ionesco si Matei Visniec". "Comedia de buna calitate se naste din contrastul dintre un ideal frumos si o realitate hada", puncteaza Ion Lucian, distins cu Premiul de Excelenta si Premiul Special pentru rolul din "Comedie rosie", la ultima editie a festCO. "In momentul de fata nu se contureaza o echipa care sa poata tine o scoala de comedie nationala, desi sunt autori valorosi, precum Adrian Lustig sau Horia Garbea. Nu inseamna ca faci comedie atunci cand spui anecdote. Ceea ce se scrie acum este mai mult o comedie de sexologie si pornografie. Cea de substanta se naste din tristeti, nu din anecdota. La inceput, am avut o deceptie, cand am vazut dupa revolutie ca sertarele scriitorilor au fost goale. Noi credeam ca se face literatura de sertar, subversiva, dar n-a fost asa. Autocenzura pe care sistemul a provocat-o jumatate de secol a inhibat si anulat spiritul comic", mai spune Ion Lucian.
Rochiile de mireasa care vorbesc
George Mihaita vede venind din urma autori cu o imaginatie surprinzatoare. 'Premiantii celei de-a doua editii a Concursului de Comedie Romaneasca : Bogdan Costin (premiul I, cu "Blocaj in trafic", comedie politista), Diana Manole (premiul al II-lea, cu "Revolutia textila") si Horia Garbea (premiul al treilea, cu "Divort in direct") : se alatura unor nume precum Mimi Branescu sau Lia Bugnar. Piesele lor sunt deocamdata jucate in sali mai mici, sali studio, dar noi le oferim textele multor regizori si fiecare alege ce vrea sa monteze. "Revolutia textila", de Diana Manole, este un exemplu foarte interesant, pentru ca personajele nu sunt oameni. Pe scena vorbesc nu femei sau barbati, ci hainele, un halat de baie sau o rochie de mireasa. Ele isi amintesc de cei care le-au purtat si de acolo se naste o intreaga revolutie a tipologiilor', povesteste George Mihaita.
Premiile Festivalului de Comedie
- Marele premiu: spectacolul "Comedie rosie" de Constantin Turturica - Teatrul National "I.L. Caragiale" Bucuresti;
- Premiul special al juriului: Ion Lucian, pentru rolul "Carceanu" din spectacolul "Comedie rosie";
- Premiul pentru regie: Tompa Gabor, pentru spectacolul "O scrisoare pierduta" de I.L. Caragiale : Teatrul Maghiar de Stat Cluj;
- Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal: Bacs Miklos pentru "Zoe", din spectacolul "O scrisoare pierduta";
- Premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal: Sanda Toma pentru "Nevasta", din spectacolul "Comedie rosie".