Atat pentru romanii care au economisit mai mult cat si pentru cei cu venituri mici litoralul bulgaresc se dovedeste si in acest an mai profitabil din punct de vedere al raportului calitate - pret decat cel romanesc. Dovada este aceea ca nimeni nu se mai mira auzind pe strada, in restaurante sau la planja mai frecvent graiul romanesc decat cel al tarii gazda, si ca in multe localuri plata se efectueaza direct in lei, plata prin card fiind accesibila in aproape orice restaurant sau magazin.
In aceste conditii popularitatea obiectivelor turistice si culturale din apropierea Balchikului a crescut simtitor, tot mai multi compatrioti fiind interesati de popasurile care pot fi facute in imprejurimi.
Capul Caliacra, cu toata rezonanta numelui sau care te trimite cu gandul la frumoasa Elada, se gaseste la numai 12 km spre est de Kavarna. Stiintific vorbind este un promontoriu calcaros format sub influenta eroziunii apei si curentilor de aer care inainteaza cel mai departe in apele Marii Neagra.
Exista si legende care explica intr-un mod original prezenta sa, iar acestea sunt mult mai fascinante de regula pentru vizitatorii care vor sa cunoasca "povestea locului". Una dintre ele relateaza cum odata, demult, Sf Nicolae protectorul celor aflati pe mare, fiind urmarit de turci a fost salvat de Dumnezeu care i-a zidit sub picioare fasia de pamant.
Intreaga suprafata a istmului Caliacra este acoperita cu ruine, fundatii si ziduri de cladiri din diferite perioade istorice. Cele mai vechi fundatii au apartinut tribului tracic al Terisilor insa apogeul devoltarii fortificatiilor a fost atins la inceptul evului mediu.
Din 1404 pana la 1420 fortareata, impreuna cu tot teritoriul care o inconjura, a fost anexata Tarii Romanesti si apoi definitiv cucerita de turci.
Caliacra este si o rezervatie naturala, zona fiind una dintre putinele care mai conserva elemente de fauna catacteristice stepelor. Cu putin noroc puteti vedea delfini si multe specii rare de pasari.