inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Capitala manusilor albastre

0 Comentarii
Incepand de ieri, Luxemburgul este capitala culturala europeana. Sibiul i se va alatura de la 1 ianuarie.

Cine spune ca Luxemburgul este mic cat un ibric, iar capitala culturala europeana ca o furtuna intr-un pahar, ar trebui sa se mai gandeasca o data.


In Sibiu, oras partener in 2007, se vorbeste adesea despre Luxemburg ca despre un orasel pe care-l poti parcurge ca si cand ai merge de la gara pana in centru. Realitatea este insa total diferita.


Micul-mare oras se intinde, de fapt, pe o suprafata mai mare ca a Sibiului, strazile luxoase au o arhitectura aerisita, lipsesc cu desavarsire cartierele aglomerate, iar fiecare artera, chiar si cele de la periferie, arata precum cele din centrul marilor capitale.


Singur o luna


Acest oras de poveste a devenit, de sambata, capitala culturala europeana a anului 2007, statut de care se va bucura de unul singur pana pe 1 ianuarie, cand i se va alatura si Sibiul.


Festivitatile de deschidere au avut loc la Rotonda 1, cladire istorica aflata langa calea ferata, complet restaurata, transformata din hala pentru repararea locomotivelor cu abur, intr-un spatiu pentru spectacole.


O scena imensa s-a ridicat in interiorul rotondei, iar afara s-a asternut covor rosu, pe care au pasit personalitati politice si culturale ale Luxemburgului si ale tarilor vecine, Germania, Franta si Belgia.


Marele Duce Henri de Luxemburg si Marea Ducesa Maria Teresa de Luxemburg au captat intreaga atentie la intrarea lor in rotonda. Alaturi de ei s-au aflat, in primele randuri ale asistentei de la festivitate, primarii celor doua orase - Paul Helminger, primar al Luxemburgului, si Klaus Johannis, primarul Sibiului, precum si Guy Dockendorf, presedinte al programului Luxemburg 2007 si Sergiu Nistor, comisar guvernamental al programului Sibiu 2007.


Un sibian pentru fiecare luxemburghez


Primarul Johannis a fost singurul roman care a tinut un discurs pe scena festivitatii. "Pentru Sibiu, prilejul de a deveni capitala culturala europeana este extrem de important. In cazul multor capitale culturale, acest titlu este o incununare a unei dezvoltari, insa pentru Sibiu este chiar unul dintre motoarele dezvoltarii", a spus Johannis, amintind si ca judetul Sibiu are peste 400.000 de locuitori, ceea ce inseamna ca "aproape pentru fiecare luxemburghez exista in Romania un sibian care tine pumnii pentru succesul Capitalei Culturale Europene Luxemburg 2007".


Din Sibiu a sosit de altfel o delegatie importanta: prefectul Ion Ariton, presedintele Consiliului Judetean Martin Bottesch, coordonatorul programului Sibiu 2007 Cristian Radu, secretarul asociatiei Sibiu 2007 Marius Constantin.


Marele absent a fost ministrul Culturii Adrian Iorgulescu despre care s-a spus in soapta ca nu ar fi venit din cauza ca nu i s-a dat posibilitatea de a lua cuvantul, iar oficial ca ar fi ramas la Bucuresti din cauza problemelor politice.


Parada orasului


Sambata, programul deschiderii a fost extrem de dens, cu evenimente in aproape fiecare loc important al orasului, create in asa fel incat sa implice cat mai multi oameni. Iar luxemburghezii au raspuns prezent intr-un numar impresionant.


Marea sarbatoare a inceput in Piata Garii, cu "Cantecul sirenelor", un spectacol pe muzica si a continuat cu o parada care a strabatut orasul de la gara spre centru, adunand mii de locuitori intr-un convoi pulsand a bucurie, inaintand sub baloane uriase infatisand animale si figuri stranii, care pluteau deasupra coloanei, fie inaltandu-se spre cer, fie coborand pentru ca oamenii sa le poata atinge.


In centru, de la ora 21, momentul culminant al deschiderii: focul de artificii al companiei Groupe F. La Pont Adolfe, mii de luxemburghezi au asteptat cu emotie, in frig, cu ochii atintiti asupra podului aflat la cateva sute de metri, ce avea sa fie baza unei explozii de lumini, din ce in ce mai spectaculoasa, pana ce intreaga vale a raului Petrussa a fost invaluita de fumul gros.


Cerbul si luxemburghezii


Spectacolul s-a terminat in aplauze, iar luxemburghezii au umplut din nou strazile si localurile, multi dintre ei purtand manusi albastre cu cerb alb, simbolul programului Luxemburg 2007, manusi impartite tuturor la colt de strada.


Cerbul a fost ales simbol al anului cultural, dintre sute de variante de logo-uri, fiindca aminteste de padurile zonei si reprezinta un animal care migreaza, iar Luxemburgul are o populatie formata in urma migratiilor masive.


Spectacolele din prima seara a anului cultural s-au tinut lant, in diferite puncte ale orasului: circul "Manege" in Place des Glacis, muzica electronica, tehno, hip-hop, rock si dansuri orientale la Rotonde, concerte la Filarmonica si la centrul cultural Abbaye de Neumunster, spectacole de teatru in marile sali.


La numai o ora de la parada, masinile de salubritate facusera orasul luna, iar strazile aratau de parca nimic special nu se petrecuse acolo.


Noaptea tarziu, orasul a reintrat in linistea sa obisnuita, iar duminica numai magazinele deschise, contrar obiceiului, mai vorbeau ceva despre marea deschidere.


La Sibiu, anul cultural se va deschide pe 1 ianuarie, iar la eveniment vor participa reprezentantii guvernului roman si presedintele programului Luxemburg 2007. A fost invitat si Marele Duce Henri, dar inca nu se stie daca va participa.


INEDIT


Fabrica de cultura


La 15 kilometri de Luxemburg exista o fabrica neobisnuita: Fabrica de Cultura.


Aceasta se afla in orasul Esch/Alzette, al doilea ca marime dupa Luxemburg, cu o populatie de 25.000 de locuitori. Localitatea este la trei kilometri de Franta, 12 de Belgia si 30 de Germania, din aceste tari provenind peste jumatate din public.


Infiintata in 1982 drept centru cultural, in cladirile unui fost abator, actuala Kulturfabrik gazduieste seri literare, spectacole, are sali de repetitii pentru teatru si dans, iar de-a lungul anului 2007 va produce programul "Belles Roumaines".


Unul dintre cele mai interesante proiecte este cel al serilor literare, unde sunt invitati, incepand din februarie, Mircea Cartarescu, Stefan Agopian, Ana Blandiana, Emil Brumaru, Eginald Schlattner, Ion Bogdan Lefter.


Din domeniul teatrului sunt invitati Radu Afrim, Matei Visniec, Silviu Purcarete.


In total, artisti romani din opt domenii diferite vor evolua pe scenele Fabricii de Cultura.Aceasta va gazdui anul viitor si un festival de film romanesc. De asemenea, pe scena fabricii vor evolua Ansamblul "Iza" din Maramures si Taraful "Lautarii Botosanilor".

Veronica D. Niculescu
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Nout i discografice la nceput de an
Noutăţi discografice la început de an

Un început de nou an de bun augur pentru iubitorii muzicii clasice: a fost concertul de Anul Nou de la Viena, dirijat de Daniel Barenboim şi un CD cu acest concert care va apărea în 21 ...

Alexandra Usurelu concert cu band si orchestra la Timisoara
Alexandra Usurelu, concert cu band si orchestra, la Timisoara

Alexandra Usurelu va sustine pe 11 martie 2017 primul concert cu band si orchestra de camera la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timisoara. Concertul face parte din cadrul turneului Am sa fiu ...

Taj Mahal, 350 de ani

De 350 de ani, simbolistica Taj Mahal-ului a facut inconjurul lumii. Pentru aceasta aniversare a monumentului dedicat iubirii, scriitorul Christian Petit a imaginat un roman de dragoste si aventuri, ...

Doua filme romanesti, la festivalul international de la Zagreb

Filmul lui Cristian Nemescu "California Dreamin'" ruleaza in selectia oficiala a festivalului de la Zagreb, ce va avea loc in perioada 21-27 octombrie, se arata pe site-ul oficial. ...

Expozitia ADA KALEH INSULA VISULUI SI A UITARII la Muzeul National al Taranului Roman 2 28 iulie 2013
Expozitia ADA KALEH, INSULA VISULUI SI A UITARII la Muzeul National al Taranului Roman, 2-28 iulie 2013

Ada Kaleh, insula visului si a uitarii 2 iulie – 28 iulie 2013, Sala Oaspeti Muzeul National al Taranului Roman Vernisaj: marti, 2 iulie 2013, ora 17.00 Muzeul National al Taranului Roman ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline