Finantari de 13,4 milioane de euro
Numarul operatorilor culturali care au propus proiecte a fost de 301, diferite institutii de cultura, de la cele publice pana la centre culturale, ONG-uri sau chiar persoane fizice.
Pentru proiectele culturale, finantarile s-au ridicat la 13,4 milioane euro. Din acestia, mai mult de trei sferturi, 8,2 milioane euro, au venit de la Primaria Municipiului Sibiu. Ministerul Culturii a contribuit cu 3,4 milioane de euro, iar Comisia Europeana cu 1,4 milioane euro. Au mai contribuit Consiliul Judetean si Asociatia Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007.
Marele castig, spun organizatorii, este vizibilitatea sporita. „Orasul a ajuns intr-un timp foarte scurt celebru, poate cel mai cunoscut oras din Romania, dupa capitala tarii. Desi, la prima vedere, acest statut pare doar un titlu onorific, investitiile in infrastructura orasului realizate pentru anul 2007 sunt investitii ce vor fi continuate”, au declarat reprezentantii Biroului Sibiu CCE 2007.
De doua ori mai multi turisti
Alte beneficii vin in privinta turismului. Ultimele statistici arata ca numarul turistilor pana la inceputul lunii decembrie este de 700.000, o dublare fata de 2006 si o triplare fata de 2005. Turistii straini reprezinta 40a din total.
Printre castigurile materiale se numara si controversatul cort multifunctional, care va gazdui in continuare evenimente, cele doua scene care raman la Sibiu, precum si pianul, care i-a fost cedat Filarmonicii de Ministerul Culturii.
CALITATE
Publicul, mai pretentios
Primarul Klaus Johannis apreciaza anul 2007 ca fiind unul „exceptional”. Edilul spune ca vor continua evenimentele culturale.
„Sibienii s-au obisnuit de mai multi ani cu evenimente de calitate in centrul orasului. Intentionez sa organizam si in viitor evenimente, pentru a serba impreuna anumite momente. Toate institutiile au inteles ca trebuie calitate, nu cantitate. Publicul a devenit mai pretentios”, a declarat ieri primarul Johannis.