Free Communication, compania care se ocupă de promovarea programului cultural, a infirmat decizia Ministerului Culturii şi Cultelor de a continua seria proiectelor culturale ale programului Sibiu 2007 - Capitală Culturală Europeană. Ei chiar au fost uimiţi de înţelesul pe care un cotidian sibian l-a atribuit iniţiativei bugetare a Ministerului. "Nu a fost luată în discuţie finanţarea niciunui eveniment cultural sub egida Capitalei Culturale Europene care să se desfăşoare anul viitor. Este vorba de o serie de provizii financiare minime, de fonduri care să acopere cheltuielile responsabililor de proiect care îşi vor încheia activitatea doar în martie. Între aceştia, este vorba şi de comisarul Sergiu Nistor şi de biroul acestuia, care vor desfăşura activităţi de decontare şi vor încheia rapoarte ale activităţii desfăşurate în 2007", a explicat Răzvan Năstase, account manager Free Communication.
Sergiu Nistor, comisar pentru programul Sibiu, Capitală Culturală Europeană 2007 s-a arătat mirat de turnura pe care a luat-o planul de buget al Ministerului Culturii şi Cultelor. ?Trebuie să fie vorba de o neînţelegere, pentru că nu este posibil aşa ceva. Capitala Culturală Europeană este un proiect al Uniunii Europene şi gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă acum, la mijlocul lunii octombrie, se ia o astfel de decizie. Ce ar face oraşul Liverpool, Capitala Culturală Europeană a anului 2008, dacă ar afla că toate proiectele sale trebuie replanificate?, a declarat Nistor.
La Sibiu se ştiu puţine, dar se speră
Klaus Johannis, primarul Sibiului şi preşedinte al Asociaţiei Sibiu 2007 nu ştia ieri multe despre prelungirea programului cultural până la finele lunii martie. ?Nu cred că se poate prelungi programul. Această hotărâre este luată de Comisia Europeană, nu de Guvernul României?, susţine edilul, care bănuieşte că poate fi vorba de o punere în practică a ceea ce s-a discutat mai demult, şi anume, de o finanţare ulterioară. ?Dacă Ministerul hotărăşte să finanţeze o serie de evenimente care să decurgă normal după anul 2007, noi ne bucurăm?, a mai declarat Johannis, precizând că, dacă vor exista bani, se vor găsi şi evenimente bune în care aceştia să fie investiţi.
Membrii Asociaţiei Sibiu 2007 au fost şi ei optimişti când au fost contactaţi, dar au recunoscut că nu prea înţeleg ce presupune decizia Ministerului. ?Formularea este un pic ambiguă şi nu înţelegem despre ce fel de continuare a proiectului Sibiu 2007 se vorbeşte. Credem că este vorba de o continuare financiară, prin care unele evenimente care au debutat în 2007 sub egida Capitalei Culturale Europene se vor continua şi la începutul anului viitor şi vor putea beneficia de susţinere financiară de la Minister?, a declarat Oana Ioniţă, responsabil PR&Communication în cadrul Asociaţiei Sibiu 2007. Ieri, coordonatorii programelor culturale nu primiseră nicio informaţie care să infirme sau să susţină vreo continuare a programului cultural de la Sibiu. De altfel, activitatea Asociaţiei Sibiu 2007 se va continua şi după 31 decembrie, dată după care rolul efectiv al acesteia nu va mai fi de a coordona proiectele Capitalei Culturale Europene. Astfel, sumele pe care Ministerul Culturii şi Cultelor le prevede în bugetul pentru anul viitor vor rămâne la Bucureşti şi vor fi folosite de aparatul ministerial care se ocupă de proiectul Sibiu 2007 - Capitală Culturală Europeană.
600.000 de turişti "culturali"
Programul ?Sibiu - capitala culturala europeana 2007? - este cel mai important proiect cultural organizat si derulat în România şi a reuşit să atragă la Sibiu un număr de 600.000 de turişti. În bugetul Ministerului Culturii si Cultelor pe anul 2005 au fost alocate 71 de miliarde de lei vechi pentru cheltuielile materiale aferente pregatirii programului cultural Sibiu 2007 iar în anul 2006 - 30 milioane lei noi. Bugetul de stat pentru 2007 a prevazut 20 milioane lei noi pentru acest program, iar, conform bugetului aprobat pentru 2008, va mai primi finanţare şi din cei 64,429 milioane lei aprobaţi miercuri la capitolul ?Bunuri si servicii? al bugetului propus de Minister.